Bianca Solveig Stjerne: Åben munden – sig det højt
Åben munden – sig det højt.
Af
Bianca Solveig Stjerne
Er du kronisk syg og tænker, at andre burde vide, hvordan du har det eller hvad du har brug for?
Det er yderst vigtigt at kommunikere, når der er sygdom. Som kronisk syg har du et stort ansvar i at kommunikere til dine omgivelser, hvad du tænker og hvordan du har det. Kun du ved, hvordan det er at være i din krop og hvordan det er at være dig. Sygdom påvirker dig, men ligeså meget påvirker den også de mennesker, der er omkring dig. Ingen mennesker er tankelæsere, heller ikke dine nærmeste. Så åben munden!
Det kan lyde hårdt, men faktisk vil det gøre livet lettere for dig og alle omkring dig. At få talt om ting, følelser, tabuer og få luftet sine tanker kan lette en stor byrde og faktisk gøre forhold meget tættere og udvikle dem. Derimod kan tavshed og indelukkethed føre til store misforståelser og at man kommer længere og længere fra hinanden. Måske bilder man sig ind, at man forsøger at skåne sine omgivelser, men sandheden er, at du skåner dem mest på lang sigt ved at være åben og ærlig, uanset hvor ondt sandheden kan gøre. Når du taler højt om følelser, er det vigtigt, at du bliver på din egen banehalvdel. Hvad mener jeg med det? Jeg mener, at det, der tit udløser skænderier og konflikter er, når vi bruger ”du” foran vores udsagn. ”Du sagde”, ”du forstår ingenting”, ”du fatter ikke hvordan jeg har det”. Kan du se, at det er svært ikke at føle sig angrebet, når du peger fingre? Og hvad gør vi, når vi føler os angrebet? Vi går i forsvarsposition. Det får vi ikke meget god kommunikation ud af.
Er du god til at åbne munden? Hvordan kan du evt. blive bedre til at sige det højt? Bliv på din egen banehalvdel Tænk på, at når du peger med én finger mod en anden, så peger 4 tilbage på dig selv. En god kommunikation er, når du bruger ”jeg” foran dine udsagn: ”Jeg bliver ked af det”, ”jeg føler”, ”det gør, at jeg føler”. På denne måde er du på din banehalvdel og fortæller om, hvad det gør ved dig, ikke hvad den anden har gjort forkert. Teknikken går ud på at tage udgangspunkt i sin egen situation, når man taler med andre. Derved undgår man at virke anklagende i kommunikationen med andre mennesker. At bruge ”jeg” i sine sætninger er noget, der kræver øvelse, hvis du ligesom de fleste af os har det med at pege fingere. En måde at blive mere bevidst på er at begynde og lytte til, hvad du selv og andre siger og prøv at skifte ”du” ud med ”jeg”, når du taler.
Du kan måske tænke, at andre burde vide, hvordan du har det eller hvad du har brug for, men det gør de ikke. En vigtig ting, jeg har lært, er at åbne op for mine tanker og sætte flere ord på.
For noget tid siden hang der et opslag i min opgang, hvor der stod: ”Vi holder fest lørdag, så der vil nok være lidt larm”. Jeg udbryder til min mand: ”Åh nej” i en opgivende tone og i det samme tager jeg mig selv i at tænke: ”Ej, hvor er jeg bare blevet gammel.” Det siger jeg højt og min mand bekræfter, at det lyder lidt som en gammel sur dame. Jeg gider ikke være en gammel sur dame. Efter at have tænkt mere over den episode, så kunne jeg i stedet for at have sagt ”åh nej”, sige: ”Åh nej, jeg håber ikke, at de larmer hele natten, fordi så kan jeg ikke sove og så er jeg endnu mere træt i morgen og har sikkert meget mere ondt. Jeg er så træt og trænger virkelig til ro og søvn.” for, at min mand bedre ville kunne forstå mig. Det var jo det, der gik igennem mine tanker, men det blev bare til et ”åh nej”. Kan du se forskellen? Min mand kunne i hvert fald, da jeg nogle dage efter fortalte ham det. Så er jeg ikke en sur gammel dame, bare en træt fibromyalgi patient, der tænker for meget. Det vil jeg også hellere være. Så rådet er: Sæt flere ord på dine tanker.
Tip
Vær den du er med alle de sider, du har. Den glade, sure, skøre, stressede, misundelige, grinende, onde, gode, syge, raske, trætte, stille, larmende – eller hvad du nu er. Alle mennesker indeholder tusindvis af sider og vi har alle gode, dårlige, lyse og mørke sider. Jo mere du accepterer alle sider af dig selv, jo lettere bliver det at være dig og jo mere ærlig er du over for dig selv.
Af
Bianca Solveig Stjerne