Birgitte Baadegaard: Om opvasketid og mindreværd

 

Birgitte Baadegaard: Om opvasketid og mindreværd

www.baadegaard.dk

 

 

Første gang, jeg blev opmærksom på de forskellige forventninger til ’piger og drenge’, var i folkeskolen. Det var også der, jeg registrerede (den manglende) værdi på ’pigearbejde’. Og heri vel også dét at ’være pige’.

Vi havde hjemkundskab og havde lavet mad i de sædvanlige blandede grupper. Nu var det opvasketid – og pænt ved håndvasken stod vi 3 piger, mens drengene sad på køkkenbordet og dinglede med benene, fordi: ”Opvask er pigearbejde”, som klassens uromager Henrik, jeg var blevet velsignet med på mit hold, udtrykte det. Han sagde det ikke beundrende eller fuld af respekt men i et tonefald, som tydeligt markerede, at ’det der’ grydevask var han og de andre gutter alt for betydningsfulde til.

Jeg kan ikke huske, jeg tænkte noget, da han sagde det. Jeg kan bare huske en enorm vrede komme buldrende nede fra tæerne – og to sekunder senere så jeg mine hænder slippe gryden og løfte sig, så jeg kunne snurre rundt og stikke ham en lussing.

Jeg kan huske det høje klaps, da min hånd ramte hans kind. Og stilheden bagefter. Jeg kan huske, at jeg sank hørligt og tænkte: ”Det her ender med buksevand”, mens Henrik stirrede på mig med ben, der nu hang stille. Og så kan jeg huske ham springe ned fra bordet uden et ord og gå hen til køkkenvasken og tage et viskestykke. Hvorefter han begyndte at tørre af. Jeg fik aldrig buksevand. Og længe havde jeg denne stolthed og styrke siddende inden i mig: Jeg kæmpede – og jeg vandt. Over ham.

Men stoltheden ved at kæmpe – og vinde – i en enkeltstående situation i sin barndom holder ikke i længden – og tilstanden kan ikke holde igennem et helt liv med familie, børn, uddannelse og arbejde.

 

Velfungerende kvinders smerte

Jeg kender mange kompetente, veluddannede, udadtil velfungerende kvinder med vidt forskellige baggrunde og med arbejde inden for alverdens brancher. Nogle møder jeg, når de kommer som kunder, andre er jeg så heldig at have som en fast del i mit liv – som bekendte, veninder eller familie. Og der er en ting, som slår mig: Vores gennemgående følelse af utilstrækkelighed. Vores gennemgående følelse af utilfredshed. Med os selv. Vores (målbare) resultater. Vores kroppe. Vores karriere. Det er aldrig helt (godt) nok. Der er altid en søgen efter ’noget’ mere – en samling på ydre succes i jagten på indre fred. Om det så er huset og haven, karrieren og titlen – eller begge dele.

 

Det er som om, der blandt kvinder findes en kollektiv, underliggende smerte eller følelse af mindreværd, som vi hægter op på forskellige forklaringer: Nogle kvinder er for travle og har vejrtrækningen siddende helt oppe i halsen. Andre føler ikke, der er mening med deres liv. Nogle tager alle nej’er som personlige nederlag og glemmer de ja’er, de også gennem tiden får. Mange synes, andre (kvinder) ’gør’ det meget bedre, fordi dem, de måler sig med (og på forhånd har besluttet sig for at tabe til), altid når mere, ser bedre ud, tjener mere, har større stillinger, har bålplads i haven, spiller spil med børnene i weekenden, elsker sex selvom de er trætte, lægger rugbrødsdej om aftenen før sovetid…

 

Der er så meget smerte i mange kvinder. Og smerten skal have et navn – så vi kalder denne higen, efter at hvile i vores eget værd og finde hjem til os selv, alverdens andet, end det det i bund og grund handler om: Vi har glemt, hvem vi er, og hvad der er vigtigt for os – uden hensynstagen til, hvad der for eksempel giver højst indtægt, ser tjekket ud, lyder rigtigt eller er prestigefyldt i omverden.

 

Uanset hvilken officiel begrundelse, vi giver smerten og mindreværdet, skaber de to følelser løse ender i vores liv. Løse ender i form af ustyrlige tanker, vilde ambitioner, overbookede kalendere, udefinerbar frustration, fremtidsbekymringer og fortidsfortrydelser. Ind imellem viser de løse ender sig som lumske snubletråde. Pludselig ligger man der, øm og forslået, så lang man er, uden at fatte, hvad der gjorde, at man faldt. Og faldet kan ske på alle mulige tidspunkter i livet. Statistikken viser, at mange kvinder, som i årevis har kørt superkarriere, vælger at droppe ud, når de er midt i 40erne. Fordi de pludselig ikke kan se meningen med det, de har brugt år på at lave. Fordi de vil ’noget andet’. Fordi de begynder at tænke på det, de er gået glip af. Fordi de – viser undersøgelser også – dybest set ikke føler sig værdsat for deres indsats der, hvor de har lagt deres hjerteblod.

Først troede jeg, det kun var min egen generation, det gjaldt. Os, der er havnet imellem to stole og med årene har måttet konstatere, at vores røv er for lille til at sidde på dem begge: Vi kan ikke både være Moder Jord og Benhård Business. Det måtte den næste generation da automatisk vide, tænkte jeg. Men sådan er det ikke. Den nationale sundhedsprofil 2013 viser, at unge kvinder mellem 16 og 24 år er hårdt pressede, selvom deres liv udadtil synes privilegeret.

 

Ensidigt fokus på bestemte værdier

Hvad skyldes disse triste mønstre? Dette sørgelige tab af ressourcer – for både arbejdsgiver og samfund, og som vi ikke har ’råd’ til at miste? For slet ikke at tale om det menneskelige tab, der er uden sidestykke? Efter min erfaring er det alt sammen symptomer på den ensidige fokus på ganske bestemte værdier og kompetencer i samfundet, som underminerer diversitet og ægte ligeværd mellem mænd og kvinder.

 

Lad mig illustrere hvad jeg mener med et eksempel: En af mine dygtige, kvindelige kunder – lad os kalde hende Klara – deltog for nylig i et assessment center. I grupper blev hun og de andre jobsøgende kandidater udsat for adskillige tests under observation, mens der blev samarbejdet, kommunikeret, løst opgaver.

Nogle dage senere fik Klara en tilbagemelding i telefonen:

1) observatørernes tilbagemelding lød: stærk personlighed, relevant profil, team-orienteret, løsningsorienteret, behagelig, kvik, hurtig…

2) hun var ikke gået videre.

Klara spurgte desorienteret:

”Men hvis der kun er godt at sige, hvorfor går jeg så ikke videre?”

Lang pause i telefonen og så:

”Ja, det ved jeg faktisk ikke. Måske har du ikke været aggressiv nok?”

Her var det så, at Klara blev netop det:

”Aggressiv!? I beder os om at løse opgaver i grupper. Hvor vi skal finde løsninger sammen. Hvor vi skal lytte til alle. Det er ikke aggression, I har brug for – det er empati og samarbejdstalent…”

 

Vi taler om gaven ved empati. Vi hylder betydningen af indfølingsevne. Vi klapper af følelsesmæssig intelligens. Talenter, som alle tests viser, at kvinder ligger højere på end mænd – uanset organisatorisk niveau. Men det er ikke (godt) nok. Med mindre der følger en portion ’aggression’ og dræberinstinkt med i posen. Her, mine damer og herrer, i dette krydsfelt er årsagen til kvinders mindreværd og latente smerte. Hvordan er det ensidige værdihierarki opstået?

 

Gennem årtusinder har værdier som Erobring og Magt været ensbetydende med succes og vejen frem og op – såvel i krige som i arbejdslivet. I uanede tider har såkaldt maskuline dyder som eksekvering, handleevne og konkurrence været værdier, som vi har målt individers, samfunds og landes succes på. Og ikke bare det – vi bruger også disse værdier til at vurdere, hvem der kan lede. Hvem der kan udvikle. Hvem der kan skabe resultater. Uden at reflektere over, om der er andre måder. Derfor kommer kvinder til kort. Fordi det, vi kan, er ’godt nok’ – bare ikke ’lige så godt’…

 

Kan det virkelig være rigtigt, at kvinder skal ’slå’ mænd for at gennemtvinge større ligeværd? Ligesom jeg gav Henrik en lussing for at få ham til at deltage i opvasken? Jeg er ikke teenager længere – jeg er færdig med at slå for at markere. Men jeg vil have den plads, jeg fortjener – og jeg tager den. Fordi der er brug for mig og alt det, jeg bidrager med. Både som arbejdskraft, menneske – og ikke mindst kvinde.

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Dette indhold er sponsoreret Det er en stor ære at kunne arrangere en smuk, værdig og ikke mindst kærlig afsked for et elsket familiemedlem, som skal begraves, bisættes eller have sin aske spredt. Hos Lavendla Bedemand på Amager er der mange års erfaring, som fortæller, at det for en enkelt person kan være en uoverskuelig opgave at […]

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Tore Munch er eventmager og personlig træner

Tore Munch er eventmager og personlig træner

Tore Munch er eventmager og personlig træner. Kvindetid har talt med Tore om kropsbevidsthed og realistiske mål

Tips til besparelser, når du handler online

Tips til besparelser, når du handler online

I Danmark er vi ikke bange for at handle på nettet. Tværtimod bliver der handlet varer og tjenesteydelser for mange millioner kroner hver eneste uge. Skal du gøre en særlig god handel, når du shopper på nettet, kan du med fordel bruge en rabatkode. Der er intet kompliceret ved at finde rabatkoderne, da de står til fri rådighed for enhver forbruger.

Forkæl dig selv med ting til boligen samt garderoben

Forkæl dig selv med ting til boligen samt garderoben

Der er flere måder, hvorpå du kan forkæle dig selv, og det er i princippet kun fantasien, der sætter grænser. Du kan overveje et weekendophold med kæresten eller et wellnessophold med veninderne, men det kan også være nogle håndgribelige ting til eksempelvis garderoben eller boligen.