Bliv Demensven
Bliv Demensven
Demens er betegnelsen for en tilstand, hvor de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom. Der er mere end 200 forskellige sygdomme, som medfører demens.
I Danmark lever 70.000-90.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har cirka 45.000 med Alzheimers sygdom. Der er 14-15.000 nye tilfælde af demenssygdomme hvert år.
Tre vigtige ting om demens:
- Demens er ikke en naturlig følge af alderdom, men skyldes sygdom i hjernen
- Mennesker med demens mister andet end hukommelsen
- Det er muligt at leve et godt liv med demens
De fleste demenssygdomme er fremadskridende. Der findes ingen helbredende kur mod sygdommen. Den demensramte bliver langsomt dårligere og behovet for hjælp vil vokse. Længden af forløbet kan variere fra nogle få år til flere årtier, inden man dør af sygdommen.
Diagnose vigtig
Mange demenssygdomme kan behandles, så symptomerne mindskes, og alle demenssygdomme kræver pleje og omsorg. Derfor er det vigtigt at få stillet en diagnose.
En vigtig forudsætning for god behandling og pleje er, at pårørende forstår, hvordan demenssygdommen påvirker den sygdomsramte. De pårørende må ofte hjælpe med praktiske opgaver og give den omsorg, personen med demens har brug for.
Hvilke udfordringer har mennesker med demens?
Demens viser sig oftest først ved hukommelsesbesvær og problemer med at finde ord. Symptomerne er forskellige fra person til person og afhænger af hvilke områder af hjernen der er påvirket. Der kan forekomme glemsomhed, koncentrationsbesvær, problemer med sproget eller problemer med at finde vej. Personer med demens kan også have svært ved at orientere sig i tid og sted.
Mange mennesker med demens oplever at de gradvist mister deres venner, og at bekendte undgår dem. Dette skyldes uvidenhed, og at omgivelserne ikke ved, hvad de kan gøre for at hjælpe. Demenspatienter har hver dag brug for hjælp til at klare hverdagens gøremål.