Cuba på godt og ondt – Interview med Anny Holmgaard
Cuba på godt og ondt – Interview med Anny Holmgaard
Interviewede: forfatter Anny Holmgaard. Intervieweren: Conchita Mendez
I denne uge har jeg besøgt Anny Holmgaard i Viborg i forbindelse med hendes nye bogudgivelse: Cuba – på godt og ondt.
Hjertelig velkommen til Kvindetid.dk, Anny Holmgaard.
Vil du fortælle lidt om dig selv?
Det vil jeg gerne. Jeg har lavet en liste til dig med links, hvor du kan se, hvad jeg har lavet i mit liv – (se sidst i artiklen). Mit navn er Anny Holmgaard. Jeg er født den 18.2. 1959 på en gård i midt-Jylland. Som 14 årig begyndte jeg at spille i diverse dilettantforestillinger i omegnen. Siden da har jeg medvirket i div. teaterforestillinger, revyer, kabareter har sunget bakkesange m.v.
Jeg blev altid sat til at tegne vores plakater. Det førte senere til, at jeg illustrerede ca. 10 bøger med mine specielle tegninger. Jeg begyndte at skrive revytekster og sange til vores revyer, hvilket også mundede ud i 2 musicals: Hiv & Sving, som handlede om AIDS og VIVA, som jeg vandt en førstepræmie med i en dramakonkurrence. Jeg skrev digte og sange og i slutningen af 90´erne skrev jeg min første lærebog i spansk på mit eget forlag.Et besøg i Cuba i 1998 førte til omtalte musical men også 5 bøger om emnet.
Min seneste udgivelse Cuba – på godt og ondt er en personlig beretning om forholdene i Cuba. Jeg har foretaget 6 rejser mellem 1998 og 2012.
I bogen beskriver jeg baggrunden for revolutionen i 1959 og hvordan den har påvirket livet i Cuba. De to første rejser er foretaget sammen med min daværende mand og min søn.
Min evne til at få kontakt til andre mennesker medførte, at jeg fik kontakt til en cubansk lærer, Magdalena, som jeg interviewede. Disse interviews dannede grundlaget for mine første Cubabøger, Cubanos og Mosaico cubano samt en video til bogen. På min anden rejse i 1999 mødte jeg sangeren Iván Antonio, som spurgte mig, om jeg ville lave en musical sammen med ham. Det blev til musicalen Viva, som jeg vandt en pris for i år 2000. På mine følgende rejser mødte jeg andre spændende mennesker. Bl.a. komponisten Juan Rivera Prevot, som har skrevet tekst og musik til en af Cubas mest benyttede sange: la Guarapachanga. Han blev min ven og han forærede mig retten til at sælge ca. 30 af sine sange. Jeg udgav 10 af sangene, oversat til dansk i en lille bog ”Sig det med ord”. En anden komponist: Raúl Guará spurgte mig, om jeg ville lave en musical sammen med ham. Dette er endnu ikke blevet realiseret, men bliver det forhåbentligt en dag.
Det var ikke kun på det professionelle plan, jeg mødte den cubanske kultur. Jeg forelskede mig også i det cubanske folk. Det førte da også til et par forhold, som jeg beskriver i min bog på godt og ondt.
Jeg beskriver også oplevelsen af ikke at vide, om man har gode venner eller man bliver udnyttet. Der er mangel på alt, så jeg har bragt eller sendt læssevis af gaver til mine venner: tøj, sko, Cd afspillere, bærbare computere, mobiltelefoner etc.
Hvad brænder du for?
Jeg er jo lektor i spansk og arbejder hver dag med unge mennesker. Min drøm har altid været at undervise og underholde andre. Så dette job er perfekt for mig. Jeg er entertainer og skuespiller, så i mit daglige arbejde får jeg udfoldet min interesse for at formidle og optræde på samme tid.
Vil du fortsætte med at undervise?
Min drøm har altid været at lave mine egne talkshows og foredrag. I en alder af 55 (56 den 18.2.2015) er det måske på tide, jeg udlever den drøm.
Hvordan har du tænkt dig det?
Det er sådan at jeg hele mit liv har taget nye udfordringer op. Derfor tror jeg også, at jeg snart ændrer på det. Jeg har en kæreste, der bor på Sjælland, og jeg flytter måske snart over til ham. På den måde er jeg nødt til at ændre mit liv på alle måder. Han er en del år yngre end mig og har børn under konfirmationsalderen. Det bliver en udfordring at skulle leve et liv med mindre børn efter at jeg har været uafhængig i mange år. Min egen søn fylder 27 og er voksen – men ikke fløjet fra reden, da han og hans kæreste besluttede sig for at bo hos mig for en uge siden. De flyttede ind hos mig for at spare penge, mens de færdiggør deres studier.
Det er ikke almindeligt, at danske unge bor hos deres forældre. Hvordan har du det med det?
Det er fantastisk. Jeg har jo rejst og boet i spansk og latinamerikansk kultur, hvor det er ganske normalt. Og sådan er min søn også opdraget.
Du har rejst meget til Cuba – fortæl mig om det!
Jeg foretog min første rejse i 1998 sammen med min daværende mand og min søn, Andreas. Vi ville se og opleve Cuba inden der kom ændringer. Der måtte gå 15 år før jeg udgav min bog men også 15 år før handelsembargoen blev ophævet. Vi må da håbe, Barack Obama får lavet nogle ændringer nu.
Nu Obama og Castro har smidt stridsøkserne, hvad mener du om det?
Det er helt sikkert, at Cuba er villig til at ændre på forholdene og ønsker embargoen ophævet. Det største problem er nok eksi cubanerne i Miami, som har været årsagen til, at ændringerne ikke er sket. Men jeg tror, Obama er stærk nok til at lave ændringerne og det vil være et fremskridt, der vil påvirke hele verden. Krig og ufjendskab skal bekæmpes.
Var det et kulturelt chok for dig den første gang?
Min mand og jeg var jo socialister og ville gerne se, hvordan systemet fungerede. Vi havde hørt meget dårligt og ville selv opleve det. Vi fik en positiv overraskelse den første gang, da vi så, hvor glade cubanerne var, selv om de levede i fattigdom. Jeg foretog 5 andre rejser dertil og fik efterhånden en anden opfattelse. Specielt da jeg blev kærester med en cubaner, som bestemt ikke så revolutionen som en positiv ting.
Du har skrevet mange andre bøger. Du bruger dem i undervisningen. Er det en succes?
Selvfølgelig. Jeg når ind til eleverne på en anden måde, da de kan høre, jeg kender til det, jeg taler om. Jeg har fået mange tilkendegivelser fra folk udefra, som finder mine bøger lette at forstå.
Har du tænkt dig at rejse til Cuba igen?
Da jeg brød forholdet med min cubaner i 2012 troede jeg ikke, jeg skulle besøge Cuba igen. Jeg kan nu se, det er nødvendigt, hvis jeg skal fortsætte med at være ekspert på området (smiler).
Mange taler om seksuel frigørelse i Cuba. Hvordan har du selv oplevet det?
(smiler). I Cuba er sex rimeligt frit. Når du går på gaden bliver du tilbedt af mænd, der vil have dig. Jeg har en cubansk ven, som bor i Spanien og som jeg skal lave en musical sammen med. Sidste gang, han skrev til mig på Facebook skrev han, at hans største ønske var at få en seksuel oplevelse med mig. Cubanerne er meget direkte. I Cuba står kondomautomaterne på tilgængelige steder ude på gaden. I Cuba er din krop tiltrækkende, selv om du er stor og kraftig. De elsker kraftige ben og en stor numse. Og det har jeg.
Cubanerne er ikke vant til reklamer (som jo er forbudt) så de har ikke den materialistiske forestilling om, hvordan en kvindekrop skal være. Det er fantastisk.
Mange tak til Anny Holmgaard
Læs og se mere om og af Anny:
http://www.annyholmgaard.dk/annyprivat/Anny_CV/curriculum_vitae_for_anny_holmga.htm
- https://www.youtube.com/watch?v=eOW4it8BJAQ
- https://www.youtube.com/watch?v=1FJhjYe6sPo
- http://www.annyholmgaard.dk/Anny_teater/mine_teaterforestillinger.htm
- https://www.youtube.com/watch?v=8DBpNAAmLCs x-factor 2012