Dig og dit netværk
Kvinder er mestre i at skabe relationer – i børnehaven, på skolen, på arbejdspladsen. Vi arrangerer kørselsordninger, bytter tøj, skiftes til at tage hinandens børn med hjem, når det brænder på…
At netværke er i bund og grund at skabe relationer – ergo er kvinder også mestre i at netværke.
Der er dog et område, vi kan blive bedre til at netværke i: Det faglige – dvs. det karriereorienterede.
Når det kommer til det område, passer vi nemlig mere på: “Kan jeg tillade mig det?”, “Ej, det er så længe siden – han kan nok slet ikke huske mig”, “Hvis de ville ha’ mig, ville de selv ha’ kontaktet mig…”
Og sådan kan vi blive ved med at stille barrierer op for os selv.
LinkedIns Connection Director, Nicole Williams pointerer i et interview fra juni 2011: “Kvinder skyer nogle gange networking, fordi de forbinder det med at fedte og bare gå rundt og dele ud af visitkort. Men i virkeligheden handler det om at opbygge forhold med folk, før man rent faktisk har brug for dem.”
Hun bakkes op af en af de search-specialister, som jeg interviewede til bogen “Så søg det job – og få det”. Hans mening var, at det ikke er en naturlig del af dagligdagen for kvinder af netværke, tage en frokost på en arbejdsdag med en kontakt eller en mulig vigtig forbindelse. Han udtrykte det sådan:
“Nu er kvinder jo blevet opmærksomme på det med netværk, og så gør de det overdrevent systematisk. Kvinder er nemlig alt for pligtopfyldende til at netværke naturligt. De har et stramt program i løbet af dagen og tager sig bare ikke tiden til det…”
Undersøgelser viser i øvrigt også, at når kvinder netværker, arbejder de horisontalt og nedad – mænd, derimod, arbejder horisontalt og opad.
Tænk over det – hvor tror du, jobbene kommer fra? Med garanti ikke fra receptionisten, selvom hun som din allierede vil være god til at skaffe dig hurtige taxaer og kan fikse dine brev-problemer med et snuptag.
Hvad er din egen erfaring – er du selv god til at netværke?
Husker du at linke systematisk op på LinkedIn og/eller FB med de mennesker, du møder?
Står du klar med en stak visitkort, når du skal ud at møde nye mennesker?
Har du tjekket gruppen af deltagere, som du skal være sammen med i et arrangement, før du ankommer?
Sørger du for med en jævnlig frekvens at give lyd fra dig i de forskellige fora/netværk, du på en eller anden måde er forbundet til?
Er du klar til at hjælpe dem, der beder dig om hjælp – så du selv kan bede om det på et andet tidspunkt?
Statistisk set vil mange af jer, der læser dette, svare nej på mine spørgsmål. Og det er synd – for en vigtig, afgørende del af jobsøgning er at være aktiv og netværksorienteret.
Det kan nogle gange kræve en ekstra indsats – f.eks. hvis du er ledig og starter din dag med at sætte dig foran pc’en med morgenhår, hullede ragsokker og din kærestes alt for store sweatshirt på. For hvor repræsentativ føler man sig så? Hvor tjekket og bidragende?
Uanset om du er i job eller ej, gælder det derfor om at skabe en tilstand i DIG, hvor du er udadvendt, aktiv og initiativtagende – at føle dig så fuld af kraft og energi, at du er klar til at linke systematisk op på LinkedIn og Facebook, at du tør gribe knoglen og ringe til en gammel bekendt i en virksomhed, hvor du gerne vil være (job eller ej!), at du melder dig til nogle steder, hvor du systematisk kan netværke.
Som ledig kan du f.eks. melde dig til diverse grupper på LinkedIn, f.eks. “Netværk, hvor jobsøgende og arbejdsgivere mødes” – du kan melde dig til Powerjobsøgerne – og i det hele taget gå systematisk ind i opgaven at være aktiv og opsøgende.
Det giver pote – på kort eller lang sigt. Det giver pote!
Som allerede omtalte Nicole Williams udtrykker det: “At have de rigtige forbindelser kan gøre forskellen, når det kommer til at lukke en aftale eller at tiltrække en ny kunde.”
-
Leila Egebjerg
11. juni 2012 kl. 12:45Når jeg har søgt job af de kendte “kanaler” og det ikke har givet pote, så søger jeg ud hvor jeg normalt ikke kender nogen, for at skabe nye kontakter som måske kan være med til at give mig ønske jobbet.