Efterårslækkerier: Lav macarons a la Kira
Efterårslækkerier: Lav macarons a la Kira
De små makroner eller marengskager er simple at lave, men kræver lidt tid. Til gengæld så smager de guddommeligt. Og det er en hyggelig ting at lave sammen med børnene. De vil elske det. Og så er det en dejlig og smuk værtindegave at have med.
De laves af sukker, æggehvider og mandelmel. De skal behandles med omhu for ellers går de i stykker eller krakelerer. Men faktisk sker det oftest, når du bliver for Ivrig med at få dem i ovnen for hurtigt.
Når marengsmassen er sprøjtet ud på bagepapiret så skal de helst stå i ca. ½ time eller indtil de føles faste uden at klistre. Når de er sådan så er de som de skal være.
Start med at lave chokolade ganachen og/ellerlemoncurden. Det er det mest tidskrævende og skal laves nogle timer før.
Til macarons skal du bruge
125 g mandelmel
225 g flormelis
120 g æggehvider
25 g sukker
(Skal de alle være chokolade udgave så brug 15-20 g Valrhona kakao)
Pastafarver – Fås i forskellige on-line kageforretninger.
Fremgangsmåde
Start med at koge vand og hæld det over mandlerne. Når de har ligget i det varme vand i små 5 minutter er de klar til at blive smuttet. Bred dem ud på et bagepapir og rist dem i ovnen ved ca. 175 grader. De skal have 10-15 minutter. Blend dem i en blender eller køkkenmaskine, så du får noget meget fint mandelmel. Bland mandelmelet med flormelis og rør godt indtil det er helt blandet sammen.
Pisk æggehviderne og sukkeret grundigt og vend mandelblandingen i, når hviderne er helt stive. Hvis dine Macarons skal have farve er det nu pastafarven skal tilsættes. Bland kakaoen i nu, hvis det skal være chokoladeudgaverne.
Fyld marengsmassen i en sprøjtepose med en rund tyl og lav små cirkler på bagepapiret i en størrelse svarende til en 5-krone eller lidt større. Husk at de skal sættes sammen 2 og 2, så derfor er det vigtigt at de bliver lige store. Tegn eventuel bagepapiret op med nogle cirkler og sprøjt indenfor disse.
Nu skal du være tålmodig
Nu er det du skal være tålmodig! Du skal nu lade dem stå i små 30 minutter inden du kommer dem i ovnen. De skal føles faste og ikke klistrede. Jeg har prøvet mig lidt frem og har fundet frem til, at dette er nogenlunde tiden de skal bruge for at ”sætte” sig.
Sæt bagepladen i en forvarmet ovn på 125-140 grader alt efter, hvor ny din ovn er. Jo nyere des mere stabil er den. De skal have ca. 15 minutter i ovnen, men hold øje med dem, da de ikke må tage farve. Lad kagerne køle af på bagepladen. Dette er vigtigt, da de kan knække eller gå fra hinanden, hvis du tager dem af med det samme.
Når de er kølet helt ned fyldes de med ganache eller smørcreme. På næste side finder du et par eksempler på, hvilke det kunne være
Chokolade ganache
Chokolade er en af mine favoritter. Denne her er velegnet til mange forskellige kager og altså også denne her. Den skal dog laves dagen før, for at blive helt perfekt.
Du skal bruge:
1/2 l piskefløde
250 g mørk chokolade. Gerne med meget højt kakao indhold
Start med at hakke chokoladen og kom den i en skål. Kom fløden i en gryde og bringden i kog. Når den koger hældes den straks over den hakkede chokolade. Rør forsigtigt rundt til chokoladen er smeltet. Rør til du har en ensartet massen. Stil på køl indtil det har smøragtig konsistens.
Massen er nu klar til at komme på macaronen. Put massen i en sprøjtepose med en lille rund tyl og sprøjt den på en macaron. Læg en macaronovenpå. Du har nu lavet en skøn dessert.
Lemoncurd
Saft og skal af 4-5 ubehandlede citroner (1,75 dl saft)
300 g sukker
175 g smør
4 æg
2 æggeblommer
Pisk æg og sukker sammen og kom det i en gryde. Tilsæt smør, citronsaft og citronskal. Varm nu forsigtigt op og husk at røre rundt i massen hele tiden, så det ikke brænder på eller klumper. Efter ca. 10 minutter begynder det at blive tykkere. Det er vigtigt at massen ikke koger. Måden du tjekker på om det er færdigt er ved at lægge det på bagsiden af en ske. Hvis det er færdigt kan det lægge her uden at glide af skeen. Det skal nogenlunde samme tykkelse som kagecremen til en lagkage. Hæld det gennem en sigte og kom det bagefter i et opbevaringsglas. Sæt det i køleskabet 2 – 3 timer. Holdbarheden er ca. en uge på køl.
Massen er nu klar til at komme på macaronen. Put massen i en sprøjtepose med en lille rund tyl og sprøjt den på en macaron. Læg en macaronovenpå. Du har nu lavet en skøn dessert.
Tip
Hvis du ikke har en rigtig sprøjtepose, så brug en frysepose og klip et lille hul i det ene hjørne. Det er lidt sværere at styre, men kan sagtens benyttes i stedet for.
Vil du gerne holdes ajour med hvad jeg laver af mad og søde sager, så følg med på Facebook på www.facebook.com/SundtogGodt
https://kvindetid.dk/oh-la-la-les-macarons-%E2%80%93-makronerne/ Her kan du læse Julies artikel om Les Macarons