Gitte Jørgensen: Hvem vil du være denne sommer?
Gitte Jørgensen: Hvem vil du være denne sommer?
www.gittejoergensen.dk
Hvorfor er mit liv ikke lidt mere festligt nu, hvor det er sommer?
Hvorfor kan jeg ikke finde ud af at have en kæreste?
Hvorfor bliver jeg ved med at tænke over, hvorfor mit liv er blevet, som det er?Hvorfor går min familie mig på nerverne, når vi nu er i sommerhus og burde hygge os?
Hvorfor sidder jeg på femte år i et job, som jeg ikke bryder mig om?
Hvorfor bor jeg ikke et mere lækkert sted?
HVOOOOORRRRFOOOOR????
Nogle gange er der bare ikke noget klart svar på det ”hvorfor”. Og det bedste, man kan gøre, er for en stund at droppe spørgsmålet.
For måske får du aldrig svaret, og det bliver bare til et uendeligt tankespind, som dræner al livsenergi ud af dig.
Jeg har et forslag til, hvad du kan gøre.
Ideen kom til mig, da jeg var i Oslo sidst. Jeg mødte de skønneste kvinder, og det forunderlige var, at de stort set havde det samme tema med! Det var naturligvis ikke noget, klienterne vidste, men det var noget, jeg opdagede, som dagen skred frem. (Nogle gange får jeg faktisk den tanke, at ”universet” serverer et tema for mig, som jeg så senere kan skrive om – og det gør jeg så nu …).
Jeg kunne mærke, at kvinderne sled med at prøve at forstå sig selv og den situation, de var havnet i. Og de var blevet udmattede og næsten også modløse.
Og jeg skal ikke gøre mig selv bedre. Jeg kender det fra mit eget liv. Jeg har f.eks. i årevis grublet over, hvorfor min mors liv blev, som det blev (det skriver jeg bl.a. lidt om i min nye bog ”Når sjælen kalder”), men spørgsmålet er ubesvarligt, og det tapper kun livskraft ud af mig.
En af løsningerne kan være at tænke helt omvendt. Slippe alle de ”hvorfor” og erstatte det med spørgsmålet:
Hvem vil jeg gerne være?
Dette nye spørgsmål kan skubbe os fremad. Det er løsningsorienteret og konstruktivt. Spørgsmålet trækker os ud af vores fortid og ind i vores fremtid. Vi begynder at leve i ”vores vision om os selv”. Vi begynder at skabe mere af det, vi ønsker, i stedet for at føle os som ofre for det, der er sket.
Det er som om, vi skubber ”den bedste version os” ud af os selv som et slags lyslegeme og stiller det foran os, så det kan guide og lede os fremad.
”Hvem vil du være”- spørgsmålet kan med tiden skabe forvandling, så ”hvorfor” kan ende med at miste sin relevans og betydning.
Du kan gøre det nye spørgsmål konkret:
Hvem vil jeg gerne være her i sommer?
Vil jeg være glad og imødekommende? Indadvendt og reflekterende? Vil jeg være hende, der samler venner og familie? Eller livsnyderen? Eller hende, der er vild?
Tip: Lav en collage for den, du vil være, og det, du vil skabe mere af i sommer. Kig på den hver morgen og spørg dig selv: ”Hvad er det mindste, jeg kan gøre, for at bevæge mig i retning af xxxx (dit ønske for denne sommer)?
Tip: Tag en måned ad gangen. Beslut dig for f.eks. i juli at eksperimentere med at være mere vild. I august mere imødekommende. I september mere modtagende. Skab forandringen lidt efter lidt.
-
lene christiansen
8. juli 2016 kl. 12:50Nej, hvor blev jeg glad for at læse din “trailer”. Jeg har desværre selv udviklet mig til et stort spørgsmålstegn gennem de seneste 15 år – og det tærer på den livsglæde, jeg jo mærker presse sig på, for det er jo også en vital side af mig.
Især de mange ‘hvorfor’, der knytter sig til dynamikken mellem vores forældre eller en forælders valg af liv. For det er jo et valg. Når jeg analyserer mig selv halvt fordærvet m.h.t. min mors liv og alle de handlinger hun enten gjorde eller netop ikke gjorde, er det jo min egen opfattelse af, hvad der er en kvalitativt god, sund, udviklende livsførelse. – Og svaret finder jeg aldrig – ligesom min mors liv ikke er mit; og jeg kan gøre en forskel, når jeg genkender mønstre fra f.eks. min mor eller i parforholdet, en dynamik jeg ikke selv har lyst til.
Måske handler det bare om at acceptere sig selv, valgene jeg gør – måden jeg ser ud på, ikke mindst og lade være med at gå i selvsving over, det der ikke kan ændres.
Mange tak for god læsning
Lene