Henriette Eiby Christensen: Om sorg og sorghåndtering

 

Henriette Eiby Christensen: Om sorg og sorghåndtering

Af Henriette Eiby Christensen, forfatter, coach, blogger og foredragsholder. www.henriettec.dk, www.110ways.com

En klog – tror det var en præst – har en gang sagt: ”Sorg er kærlighed, som ikke længere har en modtager” jeg kan desværre hverken huske hvem, som har sagt det eller kunnet google mig til svaret. Umiddelbart lyder det rigtigt – det føles også rigtigt. Objektet for vores kærlighed er ikke længere til at tage og føle på, men snarere et diffust minde, som sløres med tiden.

Interessant at det netop var en præsts ord, for i den kristne tro bekender vi os til det evige liv – og så er der ingen død kun en overgang til noget andet – noget vi har glemt hvad er, men hos en alt- tilgivende gud og det er jo ikke så tosset.

Det kan godt være, der er noget galt med min hørelse, for jeg har aldrig rigtig kunnet høre om de sagde:
”Tiden læger alle sår” eller ”Tiden lærer alle sorg” og måske er det også lige meget for begge dele er vel rigtigt. Tiden har lært mig at sorgen kan transformeres fra det ulidelige, grådkvalte, desperate tab til de mere tilforladelige sørgmodighed og længsel og så igen til, at man kan tænke på dem med savn, men med fokus på de dejlige stunder, man har haft sammen og der kan man føle kærligheden og varmen igen.

Hvor længe sorgen varer, er helt personligt. Ingen kan bestemme, hvor lang tid det skal tage. Nogen kan blive frygtelig utålmodige og tænke mere eller mindre højt: ”Så kom dog videre!” Det er kun fordi, de elsker en og de ikke kan rumme, at man er ked af det i lang tid, for så bliver de selv kede af det og måske bekymrede.

Andre kan helt undgå at komme i nærkontakt. Og nogle ved ikke længere, hvad de skal tale om i ens selskab. De ved ikke, hvordan de skal håndtere det. Egentlig er lige dét ret enkelt – gå hen til vedkommende, som er i sorg og se dem i øjnene, tag deres hånd og sig: ”Jeg føler med dig” eller ”Det gør mig ondt” – det er faktisk, det man siger, når man siger, at man kondolere – man udtrykker sin ”med-sorg”.

Hvis nogen har mistet – måske endda et barn, kan man gøre noget for at få deres hverdag til at fungere – man kan komme med mad, lægge ører til, slå deres græs, vaske deres tøj, tag opvasken, gå med hunden… Man kan komme og bare være der. Og når der er gået lidt tid (så det ikke opfattes upassende) kan man måske smide en sjov film i postkassen.

På et tidspunkt bliver det nødvendigt at komme videre. Man har snakket det igennem igen og igen og ens omgivelser er ved at være godt trætte af en (rolig nu – det sker ikke det første stykke tid) Og

hvis man har de rette omgivelser og værktøjer, er det tid til at fokusere tilbage på livet. For livet skal leves. Det er derfor, vi er her.

I mange år efterhånden har jeg nærmest prædiket omkring, hvad positiv tænkning kan gøre – det har vendt mit eget liv – og nu viser forskningen det samme, som jeg har oplevet: Positiv tænkning er nøglen til det gode liv og helbred. Så når tiden er inde, så skal du begynde at gøre gode ting for dig selv – for – hvis du ikke er glad – hvad har du så at give? Du skal udvikle en god portion egoisme og lade dig selv komme i første række. Gør hvad der gør dig glad. Gør det hver dag og bliv god til at planlægge det i forvejen, så du har noget at glæde dig til. Skriv positiv dagbog og skriv hver morgen fem ting du glæder dig til og hver aften fem ting du glæder dig over.

Jeg lover dig, at det vil gøre en forskel for dig – som en veninde sagde forleden ”Jeg gør mig umage med at starte hver dag i frydefuld forventning.” Se den er svær at stikke…

Gør det.
Kærligst,
Henriette

 

 

Anbefalet læsning…

”Vend din Verden”
”110 Ways to Change your Mind”
Se mere på www.henriettec.dk og www.110ways.com

Kommentarer skrevet af andre
 • Henriette Eiby Christensen

  7. november 2015 kl. 16:49

  Tak Mette <3 det er noteret til fremtidig brug :)

 • Henriette Eiby Christensen

  5. november 2015 kl. 10:49

  Jeg glemte at sætte link ind til min yndlings begravelsesscene fra “Steel Magnolias”
  Fra gråd til latter på få sekunder
  <3
  https://www.youtube.com/watch?v=njmzcD4eY94

 • Henriette Eiby Christensen

  5. november 2015 kl. 10:41

  Jeg glemte at sætte link ind til min yndlings begravelsesscene fra “Steel Magnolias”
  Fra gråd til latter på få sekunder
  <3

 • Mette Fuglsang

  5. november 2015 kl. 09:32

  Johannes Møllehave har i hvert fald udtalt det, og han er jo præst, så måske er det der, du har det fra..

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Dette indhold er sponsoreret Det er en stor ære at kunne arrangere en smuk, værdig og ikke mindst kærlig afsked for et elsket familiemedlem, som skal begraves, bisættes eller have sin aske spredt. Hos Lavendla Bedemand på Amager er der mange års erfaring, som fortæller, at det for en enkelt person kan være en uoverskuelig opgave at […]

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Tre ting til ønskesedlen

Tre ting til ønskesedlen

Tre ting til ønskesedlen. Tre ting til ønskesedlen. Det er ved at være sidste øjeblik for at få lavet nogle ønsker til den famøse seddel, som alle i familien jævnligt spørger efter. Trods de mange forespørgsler er det altså bare ikke helt let at finde lige de ting, der eventuelt mangler i hjemmet

Dorte Rømer aka Mini-Mor: Dynen over hovedet.

Dorte Rømer aka Mini-Mor: Dynen over hovedet.

Der er dage hvor jeg helst vil trække dynen over hovedet Dage hvor elendighed, menneskers uduelighed og magthaveres blinde øjne næsten lammer mig.

Elvira Fragola inviterer Kvindetids læsere til Mumleby

Elvira Fragola inviterer Kvindetids læsere til Mumleby

Elvira Fragola er en ung kvinde fra den Ama’rikanske side af København. Fra barnsben har hun tegnet og fundet på historier. Hun er barn af musikerforældre og blev første gang, for alvor kastet i den store kreative gryde, da familiens ven Rune T. Kidde, bad Elvira synge hans børnesange