Hvor svært kan det være – at sige nej?
Hvor svært kan det være – at sige nej?
af Anita Hummelshøj Mikkelsen
www.hummelshoj.net
”Det er som at lære at gå. Du vakler i dine første skridt og efter nogen øvelse, virker det ganske let”.
citat Anita Hummelshøj Mikkelsen
Hvorfor er det det nogle gange bare er så svært at få nej’et ud over læberne? Vi kender det vist alle sammen. Kan du huske den gang, hvor du bare var helt klar på at sige nej, du havde besluttet dig, tænkt scenen igennem og da dit nej skulle bevæge sig fra tankerne videre til at forme lyden i munden for så endelige at komme ud som et … JA. Har du prøvet det? Jeg har forud for min kommende bog lavet en del research blandt nære venner og fjerne bekendte. Jeg har spurgt dem om, hvorfor det er nogle gange er så svært at sige nej.
Jeg har fået mange forskellige beretninger og fælles for dem alle er at jeg hver gang er stødt ind i et hav, nej, et helt ocean af dårlige undskyldninger og hæmmende overbevisninger, der alle kan ledes tilbage til en grundlæggende angst. Denne angst beskriver jeg i min e-bog ’Sig Nej – Lær hvordan du får sagt fra i tide’. Lige nu venter der en lille let anvendelig øvelse som du kan lave alle steder og ligefrem uden at nogen opdager det.
Et nej til andre er ofte et ja til dig selv.
Dette er en mental øvelse der går ud på at sige Nej til alt og alle. Ikke højt, bare for dig selv inde i hovedet. Altså, alt det du skal gøre er at lege en leg for dig selv i dine tanker.
Fordele ved øvelsen
* Kan laves alle steder.
* Tager den tid du afsætter, begyndende ved 30 sek.
* Du vænner dig til ordet nej og er forberedt på dine egne følelser i situationen hvor du skal levere nej’et.
* Nej’et, bliver så småt din gode ven.
* Du får større kendskab til hvornår det vil være godt for dig at sige nej.
* Det bliver lettere at sige nej, at få den ud over læberne når du skal det.
Tip:
Nej’et kan varieres til ’nej tak’, ’ ellers tak’, ’det har jeg ikke lyst til’, ’det vil jeg ikke’, ’nej, desværre’ men hold den kort og direkte.
Uanset hvor du er, kan du:
1: Se dig omkring, og bestem dig for en eller flere personer i lokalet som du vil prøve at sige nej til.
2: Kig på vedkommende og tænk ’Nej’
3: I det du tænker ’Nej’ mærker du også en følelse i kroppen. Læg mærke til den følelse. Er den nysgerrig? er den bange? er den fræk? er den legesyg? er den sur? er den angst? er den glad? er den …
4: Se også på dagens opgaver og tænk ’Nej’ til hver og en eller til nogle af dem.
5: I det du tænker ’Nej’ mærker du også en følelse i kroppen. Læg mærke til den følelse. Er den lettet? er den tung? er den træt? er den neutral? er den bitter? er den bange? er den angst? er den glad? er den …?
Har du svært ved at mærke den følelse som kommer idet du siger ’Nej’ så prøv at holde dit fokus endnu mere fast på den eller det du siger nej til. Sig dit nej igen og igen, varier måden at sige det på, tonen hvormed du siger det, volumen (skru op/ ned for lydstyrken)… indtil du kan forbinde nej’et med en følelse.
De bedste hilsner
Anita
Professionel person- og relationsudvikler
Stoffet er fra min nye e-bog og udkommer i løbet af maj/juni 2012 og kan bestilles gennem min hjemmeside. Sideantal: 40, Pris 89 kr. Kategori: Selvhjælpsbog – sådan gør du. Forfatter: Anita Hummelshøj Mikkelsen
Se også Anitas seneste tiltag på http://www.gratismagasin.net/
-
Birgitte Asmussen
7. maj 2012 kl. 14:43Hej Anita
At sige nej er svært – tror jeg – fordi det aktiverer et grundlæggende eksistentielt tema hos mennesker – angsten for adskillelse. Den første adskillelse et menneske oplever, er adskillelsen fra sin mor når det bliver født: NEJ – vi skal ikke være sammen mere! NEJ, du skal ikke længere ligge i swimmingpoolen og have maden serveret! NEJ, du skal ikke være inde i varmen, du skal ud i kulden! Jeg tror, det er et chok af dimensioner.
Når man siger nej markerer man sin grænse i forhold til et medmenneske, og grænser indikerer en eller anden grad af adskillelse. Jeg mener, vi er helt “dernede”, når vi står overfor at skulle sige nej til noget, omend det selvfølgelig tit er ubevidst. Mennesker har simpelt hen ikke lyst til at sige nej til andre, for det minder dem om noget utrolig ubehageligt de selv oplevede engang. Positivt anskuet kan man se det som et udslag af en medfølelse med andre – man har ikke lyst til at de skal opleve noget lige så grimt som det, man selv oplevede.
Og det er selvfølgelig altsammen ubevidst, og det er altsammen ubrugeligt i dagliglivet – der bliver mennesker nødt til at øve sig i at overkomme den angst. Når jeg alligevel synes, man godt kan have den vinkel med, så er det for at gøre opmærksom på, at der er en meget, meget dyb årsag til, at de fleste har svært ved det, og at den ikke har noget at gøre med at have en svag karakter eller hvad nu ellers mennesker finder på at bebrejde sig selv.
Det ER svært at sige nej – og det er der en god grund til.
-
Betty Koudal
4. maj 2012 kl. 09:17Hej Anita!
Fantastisk indlæg/øvelse!
Kunne du på et tidspunkt tænke dig et samarbejde med mig og det jeg laver, så sig endelig til min ven!:)kh
Betty