Inspiration til weekenden: Vitello Tonnato a la Kira
Inspiration til weekenden: Vitello Tonnato a la Kira
I det 19. århundrede, da Vitello Tonnato først begyndte at optræde i kogebøger kom tun i dåse til Piemonte fra kystnære Ligurien. Sammen med tun fandt også olie, citroner og kapers – de øvrige elementer i tonnatosovs vej til Piemonte.
I starten havde Vitello Tonnato ikke mayonnaise som ingrediens. Det er en 20.-århundrede tilføjelse. Før blev tunen sandsynligvis peppet op med kapers og krydderurter og olie til at give den en cremethed. Mayonnaise er derfor “snyd”. Men snyd på den gode måde. Folk der laver Vitello Tonnato har ofte sat deres personlige touch på deres Vitello Tonnato, meget som franske kokke på deres coq au vin og danskere på deres frikadeller. Vores Kira deler i dag sin opskrift og I kan se, at Kira har erstattet den fede mayo med det proteinrige og velsmagende produkt skyr..
Vitello Tonnato
5-6 personer
1 kg kalveinderlår eller kalveklump
½ l hvidvin
1 gulerod
1 løg
1 fed hvidløg
2 laurbærblade
1 tsk. salt
5-6 hele peberkorn
Bredbladet persille
Kom kødet i en gryde og hæld vinen i. Tilsæt vand så kødet er helt dækket af væske. Tilsæt fintsnittet gulerod, løg i skiver, hvidløgsfed, laurbærblade, salt og hele peberkorn.
Bring i kog og lad kødet koge ved svag varme under låg i ca. 1 ½ time eller til det er mørt. Kom kødet i fryseren, hvis det skal bruges samme dag indenfor kort tid. Dog er det at foretrække at lave kødet dagen før. Men kødet kan laves samme dag, hvis det bare får lov til at trække et par timer i køleskabet.
Tunsauce
1 ½ dl skyr
250 g afdryppet tun i olie
2 spsk. kapers
1-2 spsk. citronsaft
Salt og peber
Evt. lidt olivenolie
Kom kapers og tun i blenderen og tilsæt de øvrige ingredienser. Blend til en cremet sauce. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Skær kødet i tynde skiver og anret det på et fad. Hæld tunsaucen over. Pynt med hele kapers og bredbladet persille.
Velbekomme
Vil du gerne holdes ajour med hvad jeg laver af mad og søde sager, så følg med på Facebook på www.facebook.com/SundtogGodt