Julie Johansen: MEN ..Ou est RISALAMANDEN?
Julie Johansen: MEN ..Ou est RISALAMANDEN?
Det er december måned i Paris!
Men lige så vel som Paris for mig er lig med mode, glamour og fransk charme, forbliver julen for mig nu engang associeret med dansk hygge!
Lysene er tændt ned af Champs Elysee. Folk står på skøjter på den lille opstillede isbane. Juleboderne strækker sig hele vejen ned til Concorde-pladsen. Der sælges alt lige fra belgiske vafler til lune handsker. På fortovene rundt omkring i byen sælges der østers. Dertil mangler blot hvidvinen.
Men hvor er pebber-nødderne, glögg og æbleskiverne, de klassiske genudsendelser af tv-julekalenderne, og dansen rundt juletræet på selve dagen?? HVOR ER RIS-A-LA-MANDEN? En jul i Paris er velsagtens lig med østers og champagne.. en juleaften med kalkun og den franske “træstamme” til dessert – en slags roulade udformet som en træstamme…eller? https://kvindetid.dk/parisisk-jul-buche-de-noel-a-la-julie/
Julies ven fortæller
Jeg har spurgt en af mine franske venner, hvordan han holder jul:
Hvordan foregår en typisk jul hos jer? Spurgte jeg?
Han svarede: “Vi starter med at spise kl. 20-21, når maden er klar, for det tager lang tid at tilberede. På bordet er der altid: Fois gras, snegle, østers, kalkun og ikke mindst den famøse træstamme til dessert. Normalt pakker man først gaverne op d. 25. om morgenen, men børnene er utålmodige, så de får deres gaver allerede d.24 dec. Vi slutter aftenen af ved at indtage en midnatsmesse i en af Paris kirker, og d. 25. december fortsætter vi ellers med at spise.”
Jul i Paris… MEN…
Paris er en metropol, en hovedbanegård, hvortil folk fra alverdens lande strømmer i hobetal… mon ikke folk lader sig inspirere i mikset af de mange kulturer, og hver især skaber deres egne familie-traditioner? En kinesisk/fransk jul, en dansk/fransk jul, en spansk/fransk jul!
Den danske kirke i Paris åbnede dørene for alle den første advent og indbød til smørrebrød, frikadeller, kartoffelsalat, lagkage osv. Masser af begejstrede franskmænd indtog de opstillede borde, og der er ingen tvivl om, at de fik smag for retterne.
Hvis du er frisk på at lade dig inspirere, og tilføje lidt fransk til dit julebord kan du prøve den franske opskrift på Bûche de Noël – Juletræstamme. (https://kvindetid.dk/parisisk-jul-buche-de-noel-a-la-julie/)
Glædelig jul fra Julie i Paris
Redaktionsnissen: Glædelig jul tilbage din dejlige rapand