Karrierekvinde og mor: ”Der er flest fordomme fra andre kvinder”

 

Karrierekvinde og mor: ”Der er flest fordomme fra andre kvinder”

Foto: www.katoni.dk 

Den aarhusianske karrierekvinde Karina Boldsen kan skrive HR-direktør i Vestas, personalechef i Salling, kommerciel direktør i Solitwork, bestyrelsesmedlem i Vestjysk Bank og mange andre spændende topstillinger på sit CV. Det er dog ikke den eneste rolle, hun har – hun er nemlig også mor. Vi har mødt Karina Boldsen til en snak om at kæmpe imod den stereotype moderrolle og om at være en ambitiøs kvinde i en mandsdomineret verden.

Én kvinde foran 12 jakkesæt

Karina Boldsen er i dag en succesfuld og anerkendt forretningskvinde i det danske erhvervsliv. Inden hun kom så vidt, valgte hun at begynde sin karriere i bankverdenen, hvor hun ofte sad ene kvinde foran mange mænd. Det kunne til tider resultere i en vis usikkerhed hos den ellers selvsikre kvinde:

”At være kvinde i et mandsdomineret miljø var nok mere min egen forhindring, fordi der var 12 jakkesæt foran mig, og jeg tænkte ’Gud, hvad kan jeg byde ind med her?’. Men så havde jeg heldigvis en rigtig god direktør, som var god til at pushe mig og sige ’Jamen Karina, der er jo en grund til, at jeg sender dig, så selvfølgelig kan du byde ind med noget’, og det var egentlig et ret godt rygstød at få. Derefter begyndte jeg at tænke ’Hvad er det værste, der kan ske?’ – det er måske, at de synes, det er irrelevant og hvad så, ik’?”

I takt med karrierens udvikling har køn fyldt mindre og mindre hos Karina Boldsen, som hellere vil fokusere på at løse de opgaver, hun møder i forbindelse med sit erhverv:

”Jeg tror måske, at andre har tænkt mere over det, hvor jeg egentlig bare har forsøgt at være mere løsningsorienteret uden at skele til hverken køn eller baggrund. For mig handler det om den opgave, vi er sat i verden for at løse, og om at altid jagte det bedste resultat.” 

Karriereforældre og familieliv

Mens Karina Boldsens karriere kørte på fuld skrue, og hun var personalechef i Salling, valgte hun og hendes mand Mogens, der er partner i en stor advokatvirksomhed, at få et barn.

”Heldigvis var min mand og jeg ret enige inden, og som min mand sagde ’Jeg ved jo godt, jeg ikke har giftet mig med en hjemmegående husmor’ – så vi var egentlig ret afklarede. Og som i alt andet synes jeg, at man bør forholde sig til, om man gør forældrerollen godt og får den balance til at fungere. Jeg tror, at det handler om være tro mod sig selv og sige ’Jeg gør det bedste, jeg kan’. Vores barn har aldrig oplevet andet end to karriereforældre, og vi synes jo, at hun er en velafbalanceret og glad pige, og det er det, vi måler det på. Og så tror jeg egentlig, at jeg har været rimelig kold over for, hvad andre synes om det, for det, der har været vigtigt for os, er, at vores familie fungerer”, fastslår hun.

I Karina Boldsens optik behøver karriereliv og familieliv ikke at være to modsætninger, som man skal kæmpe med at forene. Derimod er det to elementer, som kan bidrage positivt til hinanden:

”Min mand og jeg har altid sagt, at det er vigtigt, at vi er i noget, vi kan levere på, og som vi får en glæde ved at lave. Den glæde, tror vi, smitter af på familien”, siger hun og tilføjer: ”Noget af det, jeg brænder rigtig meget for, er at finde uudnyttet potentiale. Det kan både være hos en medarbejder, et ungt talent eller en virksomhed, og så prøver jeg at bidrage med mine kompetencer. Det giver forhåbentlig noget værdi til dem, der modtager det, ligesom det i den grad motiverer mig og gør mig glad – og dét tager jeg med mig hjem”.

”Jamen, har du ikke dårlig samvittighed?”

Karina Boldsen er selv tilfreds med den moderrolle, hun har valgt, men det betyder ikke nødvendigvis, at alle andre kvinder forstår den:

”Jeg kan vist roligt sige, at jeg møder fordomme fra andre kvinder. Og det har jeg altid godt vidst, især efter at jeg har fået et barn, så har det tit været ’Har du ikke dårlig samvittighed’, og hvad ved jeg”.

Selvom hendes mand lever samme type liv, er det en noget anden reaktion, han får:

”Der tror jeg bare, at han får et ’Ej hvor er det godt gået, og sejt at du er advokat og prioriterer din karriere samtidig med, at du spiller noget golf og sidder i bestyrelser’. Der ser man det nok som en forudsætning, at så er der vel en hustru, der går derhjemme og passer hjemmet. Så der er helt klart en forskel i forhold til at få spørgsmålene, men jeg har valgt at være meget ærlig og stå ved mine valg, når jeg bliver spurgt. Der tænker jeg bare ’Det kan være rigtigt for den, der stiller spørgsmålet at leve sådan, men for os er det ikke’. I sidste ende handler det jo kort sagt om at have respekt for andre mennesker og deres liv”.

Drop ’supermor’ og tur at tage imod hjælp

I en travl hverdag, hvor Outlook, med Karina Boldsens egne ord, er kongen over hendes liv fra mandag til fredag, er det klart, at man ikke kan nå det hele. Derfor er hun ikke bange for at hente hjælp udefra:

”Vi har nogen, der hjælper os med at gøre rent, passe vores have og hjælpe med at hente vores datter. Der er det vigtigt at have tillid til, at de gør det godt og give slip på den del af det og sige ’De der ting er vi så nødt til at købe os til’. Det har vi heldigvis haft rammerne til at gøre qua de jobs, vi har. Men hjælpen kan jo hentes på mange niveauer. Det kan også være, at man vælger at have en barnepige eller en rengøringsassistent til at komme engang imellem, så man får lidt ekstra tid til andre ting, som man også gerne vil nå”.

Ifølge Karina Boldsen er problemet nemlig ikke nødvendigvis økonomiske ressourcer, men mere de tårnhøje krav, som mange kvinder stiller til sig selv og deres rolle som mor:

”Der er mange kvinder, der har nogle begrænsninger, fordi de tænker ’Jeg skal altid selv hente barnet, for det er bedst for barnet’. Men børn skal jo også stimuleres af andre, så hvad sker der ved, at man et par gange om ugen først kommer hjem kl 19? Det handler om at turde at spørge sig selv, om det måske ikke kunne være vældig godt, hvis barnet har fritidsaktiviteter og måske blev hentet af en barnepige eller af mormor, sådan at man selv får tid til at udleve det, man gerne vil. På den måde får barnet også andre input”.

Hun slutter interviewet af med et tankevækkende spørgsmål:

”Hvorfor er det, at det er bedst, at man gør alting selv? Man kan også køre sur i for mange pligter. Efter min mening skal livet bestå af noget, man brænder for. Vi har selvfølgelig alle sammen nogle kan-ikke-li’-opgaver, men de skal bare ikke komme til at fylde så meget, at livet føles som en sur pligt”.

FAKTABOKS

– Karina Boldsen (f. 1968)

– Uddannet bankrådgiver

– Kommerciel direktør i Solitwork

– Medejer af Boldsen & Lindhardt Board Advice

– Bestyrelsesmedlem i bl.a. Vestjysk Bank, Aarhus Business College Erhverv Aarhus, Ruths Hotel, Servico, Campfire og WAD Landskabsarkitekter

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Giv dit barn glæden ved skolen igen med den helt rigtige hjælp til lektierne

Giv dit barn glæden ved skolen igen med den helt rigtige hjælp til lektierne

Gotutor kan give dig et bredt udvalg af fleksible tutorer indenfor et væld af forskellige fag, som kan være med til at hjælpe netop dit barn med lektierne.

Ting du skal have styr på inden juleaften

Ting du skal have styr på inden juleaften

Dette indhold er sponsoreret.  Ja julen er lige om lidt, og vi skal ikke stresse dig mere end højest nødvendigt. Det kan bare ikke benægtes, at det altså er lige om lidt. Derfor er du også nødt til at forholde dig til det. Det kan være svært i den travle hverdag, og derfor vil vi […]

Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Denne artikkel er sponsoreret Det kan være ensomt og umenneskeligt at gå rundt med problemer, som forstyrrer ens livskvalitet. Det kan være alt fra stress på arbejdspladsen til traumer, som skal bearbejdes. Du skal ikke gennemgå dette alene. Dog kan det være svært at bede om hjælp. Alle mennesker har brug for hjælp sommetider. Det […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Katrine Axholm: Utilfredse klienter i min praksis

Katrine Axholm: Utilfredse klienter i min praksis

Det er ikke altid rart at skulle kigge på sig selv i stolen hos mig. Hvis man kommer ind af døren og har besluttet sig for at blive skilt, fordi man synes den anden er en idiot, en vatpik eller en krænkende stodder, så er det provokerende at få af vide, at man selv har en andel i det der foregår.

Forfatter Lilja Scherfig om had i familien

Forfatter Lilja Scherfig om had i familien

Min far slog hånden af sin far, da jeg var lille. Vi er opdraget til at hade vores farfar. Det er noget underligt noget, dét med at blive opdraget til at hade en person. Skal børn virkelig overtage forældrenes had? Skal de overtage andre menneskers følelser? Og meninger?

Lise Møller: Mødet med mig selv

Lise Møller: Mødet med mig selv

Lise: Jeg vil gerne lukke jer ind i mit allerhelligste og fortælle jer en historie om mig som menneske, om verdenen, himmelen og alt det imellem som ingen kan føle på, måle eller veje Så lad mig fortælle jer om mit møde med to kvinder. To kvinder, med bankende hjerter og en sjælelig kontakt udover det sædvanlige. Rikke Rasmussen, clairvoyant, medie og reikihealer og Lykke Larsen, clairvoyant og astrolog.