Katrine Fagerholt : Drop gætterierne og meld klart ud!
Katrine Fagerholt : Drop gætterierne og meld klart ud!
For en del år tilbage skulle min mand og jeg på vores første sommerferie sammen.
Efter måneders intenst arbejdspres var jeg mildest talt feriehungrende. Jeg drømte mig væk til varme, strand, sol, ferielæsning, god mad og tid sammen.
Bare os to.
Jeg havde overladt det til min mand at booke rejsen. Han havde fundet et lækkert hotel. På billederne så det eksklusivt ud med en stor turkisblå pool, spaområde og kun et stenkast fra stranden. Som du sikkert kan gætte, var mine forventninger skruet godt i vejret, da vi tog af sted.
Desværre endte det med at blive den værste ferie i mit liv.
Jeg blev
Helt
Utrolig
Skuffet
Det viste sig nemlig, at vi var ankommet til et sandt mekka for unge festglade drukmåse: Sunny Beach!
Det er mig stadig en gåde, hvordan det var gået forbi min næse, hvad det var for et sted, min mand havde booket vores rejse til.
Men jeg ved så meget, at jeg i hvert fald ikke havde forventet, at holde vores afslappende “voksenferie” sammen med hundredvis af larmende 18-årige.
Hver aften var der pub-crawl med fulde, syngende unge mennesker dansede gennem byen. På hotellet var der om natten fest ved poolen, så jeg endte med at sove med ørepropper for overhovedet at få lukket et øje.
Restauranterne serverede pizza, pommes frites og fadøl ved borde med rødternede duge og store tv-skærme med fodboldkampe kørende i baggrunden.
Og på stranden stod der (selv om formiddagen) letpåklædte kvinder og dansede poledance på bardisken. Alt imens musikken strømmede så højt ud af højttalerne, at jeg måtte opgive at koncentrere mig om mine bøger.
Som jeg husker det, var jeg sur hele ugen.
Uhøfligt og spild af tid at gå og mugge på ferien vil nogen måske mene?
Ja, helt bestemt.
Men jeg kunne simpelthen ikke rumme, at “ferieparadiset” ikke levede op til mine forventninger.
Jeg blev så skuffet, ked af det og sur, at det overskyggede alle muligheder for at grine af det, mens jeg stod i det.
Efter dén oplevelse fik jeg for alvor bevis for, hvor vigtigt det er, vi husker at melde vores forventninger klart og tydeligt ud til hinanden.
Jeg havde antaget, at han (min dengang nye the-perfect-match-in-heaven-kæreste) naturligvis havde de samme forestillinger som mig. At han præcis vidste, hvad det betød, da jeg sagde, “at han bare skulle booke et lækkert hotel med spa og pool tæt ved strand og byliv – og så ville jeg være glad og tilfreds.”
Har du prøvet det..?
At være fuldstændig sikker på, at du og din partner talte samme “sprog” og vidste hvad I begge havde i tankerne?
For senere at opdage, at I havde to vidt forskellige opfattelser, da det kom til stykket?
Efterfulgt af fx skuffelse, irritation, tristhed eller frustration over at dine forventninger ikke blev indfriet?
I så fald er du medlem af samme klub som langt de fleste, der lever i parforhold:
“Du har da de samme forventninger som mig”-klubben. Vores forventninger til hinanden påvirker i høj grad den måde vi tænker, føler og agerer på. Problemet er bare, at vi ofte ikke er bevidste om vores forventninger og derfor sjældent får meldt dem klart ud. Og så opstår konflikterne. Forholdet mellem det, vi forventer og det, der faktisk sker, har stor indflydelse på vores oplevelse af skuffelse og tilfredshed i livet.
For at afværge konflikter, er det derfor vigtigt, at vi husker at afstemme de forventninger, vi hver især har til et bestemt emne eller område af vores fælles liv.
Meld dig ud af klubben! Her får du 3 tips til en god forventningsafstemning:
TIP #1: Vær imødekommende
Måden vi udtrykker vores forventninger til hinanden på, har stor betydning for, hvordan det modtages af den anden. Der er stor forskel på, om du udtrykker dine forventninger som krav eller som ønsker.
Din partner har langt nemmere ved at komme dig i møde og være positiv, hvis du fx siger: “Jeg ville blive virkelig glad, hvis du kunne komme tidligere hjem fra arbejde i dag, så jeg kan nå at smutte af sted til zumba senest kl. 17.30”
Frem for hvis du udtrykker det som et krav: “Jeg forventer, at du kommer tidligt hjem fra arbejde i dag, så jeg kan komme af sted til zumba senest kl. 17.30.”
TIP #2:
Vær konkret
Udtryk dine forventninger tydeligt. Bliv klar over hvad du forventer. Og meld det ud til din partner.
Vær specifik. Det er svært (eller nærmere umuligt) for din partner at gætte sig til, hvad du mener, hvis du ikke giver udtryk for det.
Der er ikke noget mere drænende for et parforhold end at skulle lege gætteleg og forsøge selv at tænke sig til, hvad den anden tænker, føler og ønsker.
TIP #3:
Vær anerkendende og nysgerrig
Når vi lytter til hinandens forventninger, er vores indstilling til hinanden vigtig. Vær nysgerrig overfor det, din partner prøver at fortælle dig. Spørg ind, så du er sikker på, at du har forstået det. Det er ikke nok, at du tror du ved, hvad din partner mener.
Husk på at det er OK at være uenige. Vis din partner, at du anerkender det han eller hun har af ønsker og forventninger. Det er ikke sikkert du kan indfri dem. Men du kan lytte og vise din partner, at du er interesseret i at høre, hvad han eller hun mener.
Gratis e-bog til dig fra Katrine
Vil du have flere tips til dit parforhold, har Katrine skrevet e-bogen ‘Sådan undgår du opslidende konflikter i dit parforhold’ som du kan få fingrene i helt gratis lige her: www.sigJA.com
Katrine Fagerholt er parrådgiver & coach og afholder PREP-kurser for par om god kommunikation og konflikthåndtering.
Næste kursus starter 25. februar 2013. Spar kr. 500 ved tilmelding inden 1. februar 2013. Der er få pladser på holdet, så tøv ikke for længe.
Læs mere på www.sigJA.com