Katrine Fagerholt: Sådan tager du hul på den svære snak – uden at såre
Kender du den der nagende fornemmelse, når du godt ved, at I skal have taget fat på en snak, der måske ikke bliver helt nem?
Du ved, at I nok ikke er enige og at din partner måske bliver såret eller sur. Stemningen plejer at blive trykket bagefter – og helt ærligt, så orker du det egentlig ikke rigtig. Igen.
Virker det genkendeligt?
Rigtig mange af de par, jeg møder som parrådgiver, oplever at det kan være som at bevæge sig ud i et terræn fyldt med skjulte landminer, når der skal snakkes “alvor” derhjemme.
Det føles mildest talt ikke særlig trygt eller rart at bevæge sig ud i.
Du ved ikke, hvor du må træde. Om det næste du siger eller gør, udløser noget ubehageligt eller uventet Og derfor er der mange, der med tiden vælger at holde mund og i stedet går og tumler med tingene selv.
Det er synd. For det ødelægger parforholdet, så det er et mønster, der både kan og skal brydes.
SÅDAN GØR DU!
Start med at kigge på MÅDEN, du går til din partner på:
- Hvordan åbner du typisk samtalen?
- Hvornår bliver snakken taget?
Mange af os kommer nærmest pr. automatik til at starte snakkene (skænderierne) midt i en presset situation, på vej ud af døren eller når vi er trætte og på vej i seng.
Det er super ærgerligt, for så er odds’ene for en god snak på forhånd rigtig dårlige.
Et vigtigt skridt er derfor at træne dig selv i, at de svære snakke ikke skal tages, netop når det falder dig ind. Det er ikke sikkert, det passer din partner særlig godt på dét tidspunkt. I stedet for skal snakkene planlægges, når det passer jer begge to.
Skriv evt. ned hvad det er, der er vigtigt for dig at få sagt til din partner, så du ikke glemmer det eller skal gå og bruge energi på at huske det.
Vi ved det jo udemærket godt. At måden vi siger tingene på har kolossal stor betydning for om snakken bliver konstruktiv.
Alligevel falder rigtig mange af os i her, fordi vi er blevet godt og grundigt irriterede/sårede/etc. og måske har gået med det for længe uden at sige noget.
Har du brug for at snakke et alvorsord med din partner fx om jeres forskellige måder at håndtere konflikter med børnene på (fordi du er uenig med din partner om hans eller hendes måde at gøre det på), så kunne en positiv åbning til en snak være:
“Jeg har lagt mærke til, at Anna bliver meget frustreret, når hun bliver irettesat eller skældt ud, hvis der er noget, hun ikke må. Jeg kunne godt tænke mig at få dine input. Høre hvordan du ser på det og og få din mening om, hvordan det kunne løses, så hun ikke bliver så vred og ked af det i de situationer. Hvornår ville det passe dig, at vi tager en snak om det? Jeg kunne godt tænke mig, at det var efter ungerne er lagt og før vi er alt for trætte i hovederne.”
Det kan være små justeringer i vores tilgang til hinanden. Et blidere tonefald. Et mere hensigtsmæssigt tidspunkt at tage fat på snakken på. Og en nysgerrighed efter at ville LYTTE til vores partners oplevelse og mening om sagen.
Det er som regel de første skridt, der er de sværeste at tage. At blive bevidst om det negative mønster – og beslutte at ændre det.
Vores mønstre er dog ikke altid så nemme at spotte selv. Så sidder I fast i et dårligt mønster og vil I gerne skabe en bedre måde at kommunikere sammen på, kan jeg hjælpe jer.
Jeg har netop åbnet for tilmeldingerne til det næste PREP parkursus, hvor I får masser af konkrete værktøjer til god kommunikation og langt færre konflikter (+ meget mere som du kan læse om her).
Kurset foregår fire aftener i foråret fra 7. maj til 4. juni 2014. Og jeg tør godt love jer, at jeres parforhold er forandret til det bedre, når den måned er gået (læs hvad tidligere kursister siger her).
Lige nu kan I spare kr. 1000, når I tilmelder jer.
Læs om PREP-kurset »
Tilmeld jer nu og spar kr. 1000 »
Kærlig hilsen Katrine
Gratis e-bog til dig:
Tilmeld dig Katrines nyhedsbrev og få samtidig hendes gratis e-bog ‘Sådan undgår du opslidende konflikter dit parforhold’ i velkomstgave. Klik her: http://ditparforhold.dk/nyhedsbrev/