Katrine Fagerholt: Træt af at være ”hende den skrappe”?

 

Katrine Fagerholt: Træt af at være ”hende den skrappe”?
www.sigJA.com

Forleden talte jeg med en kvinde. Høj, slank, smuk og mor til to sikkert lige så betagende børn. Alt så perfekt ud. Udenpå.
Indeni var hun ved at blive vanvittig.

Over sin mand. Eller rettere over det, hun oplevede som “mangel på mand”. Fordi, som hun sagde, at han aldrig var i stand til at træffe en beslutning. Om noget som helst. Hun ville gerne vide, hvordan hun skulle få sin mand til at blive bedre til at tage beslutninger – og stå ved dem.
Hun følte, at hans manglende beslutsomhed ofte pressede hende ud i rollen som ’hende den skrappe’. Hende, der skærer igennem, træffer valget og får tingene til at ske. Og den rolle var hun mildest talt rigtig træt af at se sig selv i.
Måske kender du det fra dig selv?
Sammen med nogle mennesker, havner du i en bestemt rolle, som du måske i virkeligheden slet ikke bryder dig om at være i?
Du føler ikke, at du har et reelt valg – det er ligesom bare noget “der sker” og pludselig er du faldet ind i rollen som ‘den sjove’, ‘den sure’, ’den fornuftige’ eller ’den … [indsæt selv]’?

Kvinden jeg talte med, havde forsøgt sig med forskellige løsningsstrategier. Hun havde prøvet at nævne problemet overfor manden i håb om, at han ville tage det til sig og ændre adfærd, men det havde ikke givet pote.
Hun havde også talt med veninderne om sin frustration og håbet på, at det at få luft, ville fjerne den.
Og i en periode have hun udsat ham for små “tests”. Tests hvor hun på forhånd havde besluttet sig for ikke at blande sig, men i stedet vente og se, hvad der ville ske, hvis hun lod det være op til ham. Men hun måtte indrømme, at hun til sidst var blevet så utålmodig, at hun alligevel var endt med at tage initiativet.

Senest havde hun forsøgt sig med i arrigskab at råbe til ham om-han-for-helvede-ikke-bare-kunne-mande-sig-lidt-op-og-komme-ind-i-kampen. Men heller ikke det, havde haft anden effekt end at de var blevet rygende uvenner og var endt med at smække med dørene og sove i hvert sit rum den aften.

Siden havde hun ikke rigtig orket at tage emnet op igen.
Men nu kunne hun mærke, at hun var begyndt at miste respekten for ham. Ja, faktisk glædede hun sig slet ikke til deres to ugers fælles juleferie.
Derfor besluttede hun sig for at søge hjælp til at finde en løsning på problemet.

Jeg møder mange par, der sidder fast i en problemstilling, der til forveksling ligner den, kvinden beskrev for mig.
Hvor forskelligheder i personlighed og temperament skaber stor frustration, fordi vi hver især ønsker tingene gjort på vores egen måde.

Kodeordene til at få løst “knuden” op er accept, indsigt og realistiske forventninger.
Mine råd til kvinden var derfor, at acceptere at hendes mand ikke er (og sandsynligvis aldrig bliver) som hun længes efter lige på dette område.
Og – særlig vigtigt – at blive bevidst om, at det er hendes behov, at han skal blive bedre til at træffe beslutninger.

Når vi accepterer tingenes tilstand og bliver gode til at tage ansvar for, hvad der er vores egne behov (og ikke nødvendigvis vores partners behov), får vi som bonus også lettere ved at slippe frustrationen og gå på kompromis.

Det kræver, at vi bruger tid på at forsøge at forstå hinandens forskellige perspektiver.
Vi bringer vores forskellighed og tidligere erfaringer med ind i vores parforhold – og det præger vores tænkning og forventninger. Der er ikke noget galt i at have forventninger til hinanden, men får vi ikke talt om dem, kan de medføre skuffelser og konflikter.

Vi bliver nødt til at se på, om vores forventninger til hinanden er realistiske. Det er ikke noget, vi alene kan gætte os til, men vi må spørge vores partner, om han/hun synes forventningerne er realistiske. Desuden er det vigtigt at kigge på den andens forudsætninger for at hjælpe til at opfylde forventningen. Er det overhovedet realistisk, at det kommer til at ske?

I samtalen med kvinden viste det sig, at det hun irriteres over ved sin mand, også er det samme, der tricker hende ved hendes svigerforældres måde at være på. Efterhånden som samtalen skred frem, nåede hun til en erkendelse af, at det er en adfærd, der ligger dybt forankret i hele mandens familie og som det sandsynligvis aldrig vil lykkes hende at ændre. Hun må derfor vende blikket og kigge på sig selv for at finde en måde at leve med det på.

Hun har bl.a. sat sig for at blive bedre til at melde egne behov ud ved fx at sige: ‘Jeg vil gerne planlægge vores sommerferie nu og har lyst til en uge i enten Grækenland eller Sydfrankrig. Jeg vil gerne have, at du tænker over, hvad du har lyst til – og at vi sætter os ned sammen på søndag og bestiller billetterne. OK?’.
Det har givet hende ro at acceptere, at hun har et andet behov for at få tingene besluttet og sat i gang end sin mand. Så i stedet for at kæmpe for at prøve at lave ham om, har hun erkendt, at han ikke er “forkert”, men har givet plads til deres forskellighed.
Fremover vil hun kunne undgå at falde ind i rollen som ‘hende den skrappe’, hvis hun melder stille og roligt ud, hvad hendes egne behov er og accepterer, at det er hende, der er mere handlekraftig på nogle områder af deres liv.

På mine PREP-kurser for par underviser jeg blandt andet i, hvor vigtigt det er, at vi husker at forventningsafstemme med vores partner.
De færreste af os formår nemlig at tankelæse vores partners behov!
Det at blive bevidst om, hvorfor vi har særlige forventninger til hinanden, gør det langt nemmere for os at vurdere og korrigere dem. Og er du ikke allerede vant til at forventningsafstemme med din partner, vil du opdage, at mange konflikter fordufter, når I afstemmer forventningerne med hinanden.

Gratis e-bog til dig:
Vil du have flere tips til dit parforhold, har Katrine skrevet e-bogen ‘Sådan undgår du opslidende konflikter i dit parforhold’ som du kan få fingrene i her/på http://sigja.com/nyhedsbrev.

Katrine Fagerholt er parrådgiver & coach og afholder PREP-kurser for par om god kommunikation og konflikthåndtering. Næste kursus starter 12. januar 2013.

Læs mere på www.sigJA.com

 

 

 

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Dette indhold er sponsoreret Det er en stor ære at kunne arrangere en smuk, værdig og ikke mindst kærlig afsked for et elsket familiemedlem, som skal begraves, bisættes eller have sin aske spredt. Hos Lavendla Bedemand på Amager er der mange års erfaring, som fortæller, at det for en enkelt person kan være en uoverskuelig opgave at […]

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Forårsfornyelse – find inspiration her

Forårsfornyelse – find inspiration her

Nye tider er på vej, og findes der en skønnere måde at skyde foråret i gang på end en god omgang shopping? Her kan du få inspiration til dine forårskøb, og mangler du en gaveidé til eksempelvis valentinsdag, så kan du også roligt kigge med.

Birgitte Baadegaard: Om opvasketid og mindreværd

Birgitte Baadegaard: Om opvasketid og mindreværd

Jeg kan huske det høje klaps, da min hånd ramte hans kind. Og stilheden bagefter. Jeg kan huske, at jeg sank hørligt og tænkte: ”Det her ender med buksevand”, mens Henrik stirrede på mig med ben, der nu hang stille. Og så kan jeg huske ham springe ned fra bordet uden et ord og gå hen til køkkenvasken og tage et viskestykke. Hvorefter han begyndte at tørre af. Jeg fik aldrig buksevand. Og længe havde jeg denne stolthed og styrke siddende inden i mig: Jeg kæmpede – og jeg vandt. Over ham.

Kvinder og kæledyr: Intro til ny artikelserie om kæledyr.

Kvinder og kæledyr: Intro til ny artikelserie om kæledyr.

Kvindetid har talt med 7 forskellige kvinder om deres forhold til deres kæledyr. I dag møder du Signe Wenneberg