Kira: Bag selv hveder til Store Bededag
Kira: Bag selv hveder til Store Bededag
De er ikke sunde, men de smager dejligt. Og de har en sjov historie, for hvorfor er det at vi spiser hveder dagen før store bededag?
Det opstod fordi bagerne ikke måtte arbejde på selve store bededag, da store bededag var arbejdsfri bede- og bodsdag.
Når kirkernes klokker ringede, betød det, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Samtidig skulle alle afholde sig fra arbejde, rejser, leg og spil.
Man laver derfor hveder bløde, nærmest bolleagtige i konsistensen og så rister man dem ekstra sprøde dagen efter.
Dagen blev lovfæstet i 1686 af kong Christian V og indført af biskop Hans Bagger fra Roskilde. Den falder altid den fjerde fredag efter påske.
Du skal bruge:
2½ dl. vand
2 ½ dl. piskefløde
3 tsk. fiberhusk
2 æg
500 g. hvedemel
125g. blødt smør
2 tsk. rørsukker
1 pakke gær (invester i en økologisk udgave. Det smager vildt godt)
2 tsk. kardemomme
½ tsk. salt
Pensling – æg
Ekstra hvedemel
Sådan gør du
Start med at røre gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt en pakke gær og 2 tsk. sukker. Sukkeret får gæret til at arbejde endnu bedre. Tilsæt fiberhusk og rør godt rundt. Kom resten af de våde ingredienser i skålen og tilsæt så krydderier og til sidst melet. Rør dejen godt sammen. Dejen skal æltes godt. Da æg jo kan variere i størrelse er det vigtigt at du sørger for at have ekstra mel og vand, så du kan tilsætte indtil det har en glat men en smule våd konsistens
Stil dejen tildækket i 30 minutter et lunt sted.
Nu skal du i gang med at lave hvederne. Du kan eventuelt smøre dine hænder ind i lidt olie inden dejen skal laves formes, så er den lettere at arbejde med. Rul dejen ud til en lang pølse og del den i 12 lige store stykker. Tril bollerne i hænderne og kom dem ned i en lille bradepande eller silikoneform.
Stil dem til hævning igen og stil dem lunt med et fugtigt viskestykke over. Når bollerene rører hinanden pensles de med æg og bages ved 225 grader i 12-15 minutter.
Velbekomme
Vil du gerne holdes ajour med hvad jeg laver af mad og søde sager, så følg med på Facebook på www.facebook.com/SundtogGodt