Kom godt videre efter en fyring: Fra chok til ny styrke
Kom godt videre efter en fyring: Fra chok til ny styrke
1. Chokfasen
Du får beskeden: “du er fyret.”
Måske er den besked dit værste mareridt – måske en tanke, der har strejfet dig før – måske kommer meldingen helt bag på dig.
Du fyldes op af spørgsmål: “Hvorfor mig?”, “Hvorfor sker det?”, “Hvorfor så jeg det ikke komme?”…
Måske ryster du. Hyperventilerer. Får hjertebanken. Bliver svimmel.
Det kan være, du er fyldt op af følelser i en grad, så du føler, der ikke er plads til dem i din krop. Eller at du bliver lammet og ikke reagerer udadtil og/eller intet kan foretage dig. Måske du føler dig tom eller hul indeni – kører på autopilot.
Chokfasen kan vare fra en enkelt dag op til flere uger.
Gode råd
Tal om dine tanker og følelser – gerne meget og længe. Tal gerne både med nogen, du kender – og/eller med en udenforstående Accepter dine følelser, uanset hvordan de er. Erkend, at det er ok at være ked af det.
2. Reaktionsfasen
Du vender følelserne væk fra dig selv – føler, at livet er uretfærdigt, at det er andres skyld. Dårlig chef, dårlige vilkår, ringe behandling. Du bliver vred. Du opbygger en mur af følelser som f.eks. jalousi, vrede, stolthed eller ligegyldighed. Måske drømmer du om hævn – måske tager du dig i at bagtale nogen af dem, som har været involveret i fyringen. Måske lægger du mærke til, at du pludselig kun husker alt det gode ved det job og den arbejdsplads, som du også ind imellem har været rasende på.
Måske får din selvtillid et knæk, og drænende tanker melder sig som f.eks.: “Det var nok fordi, jeg ikke var god nok”, “Jeg finder aldrig et nyt job”, “Hvis jeg bare havde været lidt mere effektiv…”
Måske er du træt, sover dårligt, vender og drejer dig. Måske mister du appetitten – eller trøstespiser. Måske isolerer du dig eller lader som ingenting. Prøver at foregive, at du har det godt.
Kort sagt, der bliver sat gang i en række forsvarsmekanismer, som er med til at passe på dig. Men lad dem kun passe på dig en vis tid – for så længe du er i denne fase, er du ikke konstruktiv og flytter dig.
Reaktionsfasen kan være fra en måned og fremefter.
Gode råd
Vær ærlig over for dig selv og noter dig, hvad dine virkelige følelser er – dem, der ligger nede under de andre reaktioner. Vrede, sorg, smerte. Græd, hvis du har brug for det. Skriv logbog over dine følelser og dage. Tænk i muligheder! Hold dig i gang! Gå en tur en gang om dagen – gerne i en times tid – mellem kl. 9 og 11 om formiddagen – hvor lyset er stærkt og går i hjernen på dig. Tænk over, hvad der gør dig glad – og gør det.
3. Bearbejdningsfasen
Du begynder at se muligheder i din nye situation. Du accepterer din afskedigelse og indser, at det er sket, at den fase af dit liv er slut.
Dit humør er mere stabilt. Du har mere ro. Du bliver mere konstruktiv og står ved dine følelser og forløbet. Du får atter mere fokus på dig selv: “Hvad vil jeg nu?” – og har stadig flere gode dage, selvom du stadig en gang imellem tænker over det job, du har mistet.
Gode råd
Saml på dine gode oplevelser og dine gode dage. Du kan f.eks. skrive dem ned, så du kan læse dem op for dig selv og huske dem, når du har brug for det. Fortæl andre om dine gode dage, så de, der står dig nærmest, kan følge med i dine tanker og din udvikling. Lær af det, du har været igennem – reflekter over, hvad du bringer med dig til den næste fase af dit liv. Hvad kan du give videre til andre?
Begynd at tænke over din fremtid.
4. Nyorienteringsfasen
Du er kommet videre. Din krise er ovre. Nu ser du fremad, og din selvtillid vender tilbage. Du tænker i muligheder – du har fået roen tilbage – og du taler om din afskedigelse uden at være bitter eller vred eller ked af det. Langt de fleste mennesker når til denne fase og kommer styrket igennem de andre faser. Nu har du mere fokus på det, der er godt, det der fungerer, dine muligheder, dine ideer og planer.
Måske føler du dig stærkere – måske er du ligefrem lettet over det, der er sket, fordi det åbner nye døre for dig, som du ellers ikke ville have tænkt på. Helt nye jobtyper eller ansvarsområder? Drømmen som selvstændig? Nye brancher?
Gode råd
Tal med andre om dine ideer, tanker og refleksioner. Tænk over, hvad du har lært af den opsigelse, du har været igennem. Hvad har du fået ud af de? Hvad vil du gøre anderledes frem over? Hvad vil du være opmærksom på? Hvad har du lært om dig selv? Hvilke styrker og ressourcer har du fået endnu flere af efter, du er kommet godt igennem afskedigelsen – og hvad kan du bidrage med fremover?
Tag initiativer – vær aktiv. Brug dit netværk. Beslut, hvad dit næste jobmål skal være – og gå efter det.