Lise Møller: Sund – uden restriktioner

 

Lise Møller Andresen: Sund – uden restriktioner

Prøv at tænke dig godt om. Er det nogensinde lykkedes dig at vende dine vaner 180 grader ved hjælp af restriktioner? Er det nogensinde lykkedes dig, at holde helt op med at spise raffineret sukker, hvidt brød og bland selv slik efter at have nægtet dig selv at spise det?

 

– Jeg tvivler.

 

Lise Møller Andresen
Ejer af
www.sunderfedt.dk
Livsstilsvejleder i varige vaneændringer

Nu skal jeg fortælle dig en hemmelighed. Jeg har været fuldstændig, helt og aldeles – head-over-heals afhængig af bland selv slik. Ikke sådan at jeg skulle have det hver dag, men det var et nødvendigt tilbehør hver gang jeg skulle i biografen eller til hyggeaftener med en bestemt veninde.
Jeg vidste da godt, at det var usundt og fedende, og derfor havde jeg visse restriktioner opsat for, hvornår jeg havde ”fortjent” det. Det havde jeg blandt andet efter en drønhård træning eller om lørdagen, efter at have ”overholdt” mine strikse kost- og træningsregler ugen igennem.

 

Slik var altså noget jeg skulle gøre mig fortjent til. Slik var noget lækkert og noget jeg kunne hygge mig med. Men, uanset hvor ”fortjent” jeg havde gjort mig til det, fik jeg det altid dårligt bagefter, både fysisk og mentalt. Jeg fik kvalme og ondt i maven, samtidig med at jeg skulle kæmpe med den kæmpemæssige mentale hammer jeg slog mig selv i hovedet med, samtidig med jeg indvendigt bandede og svovlede over, hvor latterlig svag og uduelig jeg var.

 

Synes du det lyder holdbart?
Synes du det lyder fedt?

  • Nej, vel?

Jeg synes det lyder utroligt trættende og nedbrydende. Og jeg kan love dig for, at det var det også!

 

Men sådan levede jeg altså – uge efter uge, måned efter måned – år efter år.

 

Indtil jeg flyttede mit fokus. Da jeg begyndte at gå op i at nære og styrke min krop, frem for hele tiden at tænke på, hvordan jeg undgik at blive tyk. Da jeg holdt op med at være bange for mad, men sørgede for altid at spise mine hovedmåltider, både rige på gavnligt fedt, nærende kulhydrater og proteiner,
kom de gode vaner egentlig bare af sig selv. Og mine sukker cravings, ædeorgierne og den efterfølgende skam og dårlige samvittighed forsvandt af sig selv.

 

Jeg tænkte pludselig ikke længere på bland selv slik, som var min helt store svaghed. Mit fokus var rettet på, at lave god mad med de fødevarer som jeg vidste min krop havde godt af. Jeg begyndte at gå mere op i gastronomi og insisterede på at den mad jeg skulle give min krop, både skulle smage godt og gøre gavn. Samtidig var træning ikke noget jeg gjorde for at gøre mig ”fortjent” til noget andet. Jeg gik fra at træne 12 timers udholdenhedstræning om ugen til 4 timers styrketræning, udelukkende med det fokus, at blive stærkere og gladere.

 

Pludselig kunne jeg køre forbi bland selv slik butikken, uden at skulle høre på den evindelige diskussion i hovedet:

”Skal – skal ikke?”
”Har jeg fortjent det – eller har jeg ikke?”

 

For det gav ligesom sig selv… Jeg var sgu for god til næringsfattigt sukkerstads! Jeg vidste, at jeg fik det dårligt af det, jeg vidste at det absolut intet godt havde at bidrage med. Derudover, læste jeg på et tidspunkt en artikel, om at der var fundet rotte ekskrementer i et lager med bland selv slik – og det var dråben. Efter at have læst det, havde jeg ikke den mindste lyst til overhovedet at tænke på bland selv slik.

 

Mit fokus var flyttet. Tidligere var slik noget ”lækkert” jeg skulle gøre mig ”fortjent” til. Jeg skulle altså konstant gøre dette eller hint, for at gøre mig fortjent til at nyde.
Nu undte jeg mig selv det bedste hver evig eneste dag. Jeg undte mig selv det bedste mad, de bedste veninder, hvile, samt god og fornuftig træning.

 

Det der med at jeg skulle gøre mig fortjent til at spise bestemte ting, gled langsomt ud. Jeg vidste, at jeg altid havde fortjent det bedste, og med det fokusskifte, blev det ganske naturligt, skønt og givende at spise mad – uden dårlig samvittighed, skam eller sorg.

 

Det betød også, at jeg pludselig kunne spise hos andre, uden at tænkte på hvad der mon var i maden. Tidligere var det nemlig et nederlag og et tegn på svaghed, hvis jeg ikke fik sagt ”nej tak” og hvis jeg spiste noget ”forbudt”.
Nu, da det ikke længere var forbudt, men blot et spørgsmål om at jeg skulle sørge for at få ordentlig mad, justerede jeg helt automatisk mit indtag af de såkaldte ”tomme kalorier”.

Pludselig var det muligt for mig, blot at nyde et enkelt stykke chokolade, at spise en helt almindelig sukkerholdig kage eller nyde en hjemmebagt pizza hos venner og familie, uden at få dårlig samvittighed.

 

Det usunde var ikke længere ”det gode liv”, men noget som smagte mig i små mængder og i sociale relationer, hvor det passede ind. Det gode liv, var det jeg levede til hverdag. Det var maden jeg lavede til morgen, middag og aften, menneskerne jeg valgte at have i mit netværk og den fysiske aktivitet som jeg havde fået justeret ned på et niveau, så det opbyggede mig frem for at nedbryde mig.

 

Frem for alt, var mit fokus skiftet. Og dette fokusskifte er alfa og omega. Vigtigst er, at bevæggrunden for dine valg ikke skal være angstpræget. Det vil sige, at de valg du træffer skal bunde i kærlighed til dig selv; at du handler med det formål at gøre dig selv gladere, stærkere, mere energifyldt og positiv. Dine valg bør ikke bero på opsatte retningslinjer, optrukket af grænser for kalorier, makronæringsstoffordeling, træningstimer o.lign.

 

Jeg opdagede, at jeg rent faktisk ikke behøvede at kontrollere mig selv, så længe mit formål med livet var at passe på mig selv. Pludselig justerede det hele sig, og de sunde valg var bare naturlige. Men den største frihed i alt det her, er fraværet af den dårlige samvittighed og selvhadet.

 

 

Lise Møller Andresen er livsstilsvejleder i varige vaneændringer og er netop i gang med at skrive en bog om selvsamme emne. Ønsker du at følge med i processen og modtage hendes nyhedsbreve, omhandlende hendes bog, kan du skrive dig op ved at udfylde kontaktformularen her:

Skriv dig op til Sund er fedt’s nyhedsbrev

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Dette indhold er sponsoreret Det er en stor ære at kunne arrangere en smuk, værdig og ikke mindst kærlig afsked for et elsket familiemedlem, som skal begraves, bisættes eller have sin aske spredt. Hos Lavendla Bedemand på Amager er der mange års erfaring, som fortæller, at det for en enkelt person kan være en uoverskuelig opgave at […]

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Katrine Fagerholt: Sådan tager du hul på den svære snak – uden at såre

Katrine Fagerholt: Sådan tager du hul på den svære snak – uden at såre

Kender du den der nagende fornemmelse, når du godt ved, at I skal have taget fat på en snak, der måske ikke bliver helt nem?

Aninas brevkasse: er jeg paranoid eller er min mand bare helt fra den?

Aninas brevkasse: er jeg paranoid eller er min mand bare helt fra den?

Han siger jeg ikke mere lugter som en kønsmoden kvinde, så han ‘tænder’ ikke på mig.

Hvad er Black Friday?

Hvad er Black Friday?

Hos The Body Shop fejres Black Friday – Når man køber en af de populære Body Butters får man en gratis Shower Gel med i købet. Det tilbud gælder kun for Black Friday d 27 november.