Lise Møller: Pizza med god samvittighed
Pizza med god samvittighed
Mangler du et sundt alternativ til den hjemmelavede pizza, så har jeg den her! Og bare rolig, det er ikke et kedeligt, smagløst alternativ. Faktisk har mine egne testpersoner udtalt, at det er den bedste pizza de nogensinde har fået. Win-win? Det tror jeg nok!
Af ernæringsvejleder, personlig træner og madentusiast, Lise Møller Andresen
En nærende pizzabund
Den melfrie pizzabund består blandt andet af sweet potatoes, som er rige på både B- C-D-vitamin, jern, magnesium og potassium. Så hvis du har lyst til at fylde dig med vitaminer og mineraler, som gavner din afgiftningsprocesser, mindsker risikoen for hjertekar sygdomme, depression, angst og stress, booster dit immunforsvar og energiprocesser, opbygger dine knogler og optimerer dit stofskifte – så skal du vælge den søde kartoffel.
Bedre smag og mæthed
Modsat mere raffinerede kulhydrater, som f.eks. hvedemel som normalt bruges i en pizzadej, indeholder denne stivelsesholdige kulhydratkilde altså massevis af gavnlige næringsstoffer som din krop kan bruge til noget. Endvidere frigives de naturlige sukkerarter i den søde kartoffel langsommere ind i blodbanen. Det betyder en bedre og længere mæthedsfornemmelse og et mere stabilt blodsukker over længere tid. Og fik jeg sagt, at denne bund smager meget bedre og af mere og er langt hurtigere at lave end en normal pizzabund. Så det der med at sundhed er kedeligt og stjæler for meget tid… Næææh nej, den går ikke her, frøken
Fortryllende hjemmelavet tomattopping
Tomatsaucen er naturligvis hjemmelavet. Er vi i sommersæson er det bare med at blende de friskplukkede tomater og uden for tomatsæsonen er Urtekrams økologiske tomatsauce på flaske en sikker vinder! I en smuk symbiose med friskhakkede løg, friskpresset hvidløg, chili, mandel- eller kokosmælk, økologisk chorizo, frisk basilikum og timian, kan du fremtrylle den lækreste tomattopping til din pizza!
Er du klar til opskriften?
Ingredienser
Pizzabund:
1 stor sweet potato/sød kartoffel
1/2 æble
4 økologiske æg
2 dl mandelmælk
1 dl HUSK (psyllium skaller)
1/2 dl sesamfrø og hørfrø
½ dl blendede cashewnødder
1 tsk salt
1 tsk bagepulver
1/2 dl revet parmesan ost (røres i sammen med frø- og mandelmel)
Tomatsauce:
1/2 flaske økologisk tomatsauce fra Urtekram (er det sommer, så køb friske økologiske tomater/tomater fra drivhuset og blend dem i stedet)
1 grofthakket løg
2 dl økologisk, naturlig mandelmælk
1 dl vand
2 presset fed hvidløg
1/2 – 1 finthakket chili (alt efter hvor stærkt du foretrækker din mad)
100 g grofthakket økologisk chorizo pølse
1/2 bundt økologisk basilikum
1/2 glas økologisk tomatpuré (Urtekrams er genial)
Smag til med salt og peber
Kokosolie til stegning
Topping
1 grofthakket peberfrugt
Store tomater i skiver
2 mozzarella bøfler eller friskrevet parmesan
Frisk oregano eller timian
Topping efter bagning:
100-150 g parma skinke
1/2 bakke rucola
Frisk oregano
Fremgangsmåde
Start med at lave pizzabunden:
1. Riv den søde kartoffel fint i foodprocessoren sammen med det halve æble
2. Pisk æg og tilsæt mandelmælk
3. Tilsæt bagepulver og salt
4. Tilsæt revet parmesan, HUSK, sesam,- hørfrø- og cashewnøddemel
5. Tilsæt kartoffel/æblestrimlerne i og rør det hele godt sammen
6. Fordel dejen ud på bagepapir på en stor bageplade
7. Skal brødet bruges til pizza, så bag det i 15 minutter ved 150 grader, inden du kommer topping på.
OBS! Vil du nyde brødet som det er, kan du evt toppe med oliven, soltørrede tomater og rosmarin og bage det i 30 minutter – et voila! Så har du et lækkert foccacia brød.
Lav så tomatsaucen:
1.Start med at svitse løg i kokosolien, så de bliver gyldne
2.Tilsæt tomatsaucen, mandelmælk og 1 dl vand, samt chili og hvidløg.
3.Lad det stå og simre ved svag varme i 15 minutter
4.Tilsæt så de hakkede tomater, tomatpuré, halvdelen af basilikumbladene og chorizo-stykkerne
5.Lad sovsen stå og simre i 15 minutters tid og smag til med salt og peber.
6.Top pizzabunden med tomatsovsen, peberfrugt-ternene, champignon og mozzarella/parmesan
7.Bag pizzaen i ca. 20 minutter
8. Top med frisk oregano, parmaskinke og rucola
Flere lækkerier på Sundt er Fedt http://sunderfedt.dk/velkommen#.U2HPMZKKDrc