Lise Møller: Det du siger er du selv

 

Lise Møller Andresen: Det du siger er du selv

Usikkerhed og dårligt selvværd er noget de fleste kvinder kender til. Men hvad bunder denne usikkerhed i? Og skyldes dele af dine fortidsdæmoner egentlig bare det faktum, at du var anderledes og skilte dig ud fra mængden?

Af: Lise Møller Andresen Kost- og ernæringsvejleder www.sunderfedt.dk

Usikker eller unik?
Så længe jeg kan erindre, har jeg altid følt mig anderledes. Gennem hele min barndom har jeg følt mig forkert og kæmpet for at kunne se ud og være om de andre piger på min alder. Usikkerhed og dårligt selvværd har gennem det meste af mit liv ligget som et skrøbeligt grundlag under mit eller så stærke ydre. Det har betydet, at jeg konstant har været usikker på mig selv, omkring den jeg var og mine evner. Så længe jeg kan huske har jeg følt mig utilpas i min krop, følt mig forkert og konstant sammenlignet mig med andre.

Forsikring eller russisk roulette?
Først i en alder af 26 begyndte det at gå op for mig, at dét at være anderledes i højere grad er en styrke, fremfor en svaghed. Jeg opdagede, at jeg på ingen måde vil komme til at ligne eller være som de kvinder, jeg indtil nu har prøvet at efterligne… And thank God for that! For jeg vil være mere end bare én i mængden. Jeg vil være dén der skiller sig ud,  den man vender sig om efter på gaden, dén der tør sige det alle andre brænder inde med, dén der tør miste fodfæste, hoppe ud fra 10 meter vippen og gå efter sine drømme. Jeg vil hellere være den upassende, politisk ukorrekte og den højtråbende tøs, frem for den pæne pige i klassen, som i en alder af 82 opdager at hele hendes liv har været én lang forsikringsordning, uden plads eller mod til drømme og satsninger.

Hvor tung er din bagage?
Vi har alle sammen vores baggage med os. De fleste af os har på et eller andet tidspunkt i livet oplevet at blive mobbet eller i større eller mindre grad holdt udenfor. De fleste af os har også været head over heals forelsket i minimum én håbløs mand, som i bund og grund ikke behandlede os med respekt, og som derfor har sat sine spor i os. Alle disse faktorer er jo negative aftryk, små som store slag, som vi modtager gennem livet. Og hvad gør vi, når vi bliver slået? -Vi sætter paraderne op. Men hvad så når du er kommet videre? Du har fjernet dig fra det miljø eller de mennesker som ikke behandlede dig med respekt, du har slettet Mr. Bigs nummer og blokeret hans opkald… Men husker du at sænke paraderne igen? Det nemmeste er jo at lade dem blive oppe, fordi du inderst inde stadig ikke har sluppet frygten… Frygten for igen at blive ”slået”, underforstået såret. Desværre vokser paraderne hurtigt, bliver til barrierer og før du ved af det, har du beskyttet dig med et panser så massivt som Berlin muren.

Tøm nu den kuffert!
Så inden du affinder dig med, at du bare grundlæggende er en usikker kvinde med dårligt selvværd, så spørg dig selv: Hvorfor? Hvem og hvad har gennem tiden såret dig før paraderne kom op? Kortlæg det for dig selv og vær hudløs ærlig, også selvom dét at sænke barriererne og se fortidens dæmoner i øjnene kan være ubehageligt og grænseoverskridende. Spørg så dig selv, om du kan slippe fortidens hændelser og de mennesker som har gjort dig ondt. Nogle gange, kan man ikke slippe det sådan uden videre. Nogle gange kræver det terapeutisk behandling af den ene eller den anden slags, og nogle gange kræver det simpelthen bare en konfrontation med det menneske som har gjort én ondt. Andre gange kan man slippe hændelserne ved simpelthen at tilgive personen inden i sig selv. Uanset hvad, skal du, hvis du skal gøre dig nogen forhåbninger om at rykke dig, få det bedre og forbedre dit selvværd, tømme den kuffert, tilgive og gøre plads til ny og bedre bagage!

Sluk for den negative energi!
Får du ikke gjort op med al den negative energi, som vi jo uundgåeligt alle sammen møder og tager til os livet igennem, vil den skinne igennem og påvirke dig – ja negativt. Ubearbejdede hændelser og uafsluttede forhold er alt sammen med til at gøre os usikre, tilbageholdne, grå, triste, indelukkede, energiforladte og kede. Og, hånden på hjertet, ville du føle dig tiltrukket af en mand med usikkerheden strålende ud af sig og som hele tiden gjorde opmærksom på sine fejl, frem for sine styrker…? Nej vel? Generelt er usikkerhed og dårligt selvværd dårlig energi, som vi bør arbejde os ud af!

Tynde kvinder der tror at de er tykke
Min venindes kæreste kom, for et par uger siden, med årets bedste udtalelse. Jeg synes det er så genialt sagt, at jeg næsten overvejer at gøre det til mit motto (hvis jeg da bare jeg selv var kommet på det!):

”Der findes ikke noget værre end tynde kvinder, der tror at de er tykke.”

Du smiler sikkert nu, for du kender det jo godt! Hvis ikke fra dig selv, så fra en af dine veninder, som altid er på slankekur, selvom hun ikke har behov for at tabe sig.

Begrænser du dig selv?
Men hvordan kan det være, at vi kvinder har så pokkers svært ved at holde af os selv? Hvorfor er det så vanskeligt for os, at acceptere det faktum at vi kommer i forskellige indpakninger med hver sine fordele? Hvordan kan det være, at vi vælger at hade vores ulemper eller mangler, i stedet for at elske vores fordele og styrker?

Hvor ofte tvivler du på dig selv, dit værd og din kunnen? Og hvor ofte lader du dig egentlig begrænse af netop denne tvivlen? Er det dine fortidsdæmoner som spøger og som er med til skabe de ”sandheder” du fortæller dig selv?

Det du siger er du selv
Sandheder, som i bund og grund er luftkasteller, skabt i en boble af usikkerhed og frygt, kan desværre ofte udvikle sig til selvopfyldende profetier. For mennesket er så primitivt indbygget, at vi rent faktisk kun kan fokusere på én ting ad gangen. Det betyder også, at vi rent kognitivt har svært ved at forstå negationer som noget positivt og motiverende. Så fokuserer vi for meget på det vi ikke ønsker, frarøver vi os selv den mulighed og de store muligheder der er i at fokusere på det vi rent faktisk ønsker.

Du må ikke tænke på en grøn græsplæne! Du må IKKE tænke på en grøn græsplæne…

Hvad tænker du på nu? … En grøn græsplæne, ikke sandt? Der findes ikke noget mere demotiverende end negationer! Så, kvinde min; stop ”ikke-snakkeriet”, stop med at sige ”det kan jeg ikke” og rank i stedet ryggen, tøm kufferten og genopfyld den med positiv, givende og bekræftende bagage, som kan være med til at gøre dig til et gladere menneske. Værn om dig selv, græd når du er ked af det og accepter, at der vil være gode og dårlige perioder i dit liv. Værn om dine ægte venskaber; dem der bekræfter dig for den du er og ikke det du gør. Lad det fylde dig med energi. Energi til at stråle, være glad, positiv og den helt unikke udgave af dig selv.

 

Trænger du til selvkærligheds-hjælp eller mangler du inspiration til en sund livsstil på den lækre måde, kan du finde hjælp på Lises hjemmeside: www.sunderfedt.dk

 

 

Kommentarer skrevet af andre
 • Lise Møller Andresen

  8. april 2014 kl. 21:45

  Tak for de søde ord. Godt I kan bruge det til noget :)

 • Anni Pedersen .

  7. april 2014 kl. 18:07

  Hvor var det godt skrevet .

 • Malene Cramon

  7. april 2014 kl. 09:28

  Du er SÅ sej Lise!!!
  God læsning…

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Dette indhold er sponsoreret Det er en stor ære at kunne arrangere en smuk, værdig og ikke mindst kærlig afsked for et elsket familiemedlem, som skal begraves, bisættes eller have sin aske spredt. Hos Lavendla Bedemand på Amager er der mange års erfaring, som fortæller, at det for en enkelt person kan være en uoverskuelig opgave at […]

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Julie: Paris varsler Russisk vinter

Julie: Paris varsler Russisk vinter

Julie i Paris – Den russiske designer Valentin Yudashkin fremviste i sidste uge sin nyeste kollektion

Forkæl dig selv: 3 gode tips

Forkæl dig selv: 3 gode tips

Forkæl dig selv: 3 gode tip Annonce: Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med de nævnte hjemmesider i artiklen. Selvforkælelse er en vigtig ting i en travl hverdag, men desværre er mange danskere gode til at glemme sig selv iblandt praktiske gøremål og opgaver på arbejdet. Men ikke desto mindre er det vigtigt, […]

Niia Bloch: Kender du dine grundværdier?

Niia Bloch: Kender du dine grundværdier?

Du er velkommen til at være i selskab med mig i to timer den 9.marts kl. 17.30. Her taler jeg om grundværdier og om hvordan du bringer dem på linje med dig selv, privat og professionelt. Jeg taler også om, hvorfor det er langt vigtigere at være autentisk end at være perfekt.