Maja fra LetsTalkAboutIt.dk: Kend din type parforhold
Maja fra LetsTalkAboutIt.dk: Kend din type parforhold
Vil du gerne udvikle din forståelse af dit parforhold og hvilken dynamik du og din partner har sammen? Læs med lige herunder hvor jeg gennemgår grundkomponenterne alle parforhold samt hvilke mere specifikke karakteristika, de forskellige parforholdstyper har.
Det er de færreste, der har et virkelig godt kendskab til deres parforholds grundværdier og -konflikter, men det er lige netop hvad du kan blive klogere på ved at identificere din egen parforholdstype!
For at kunne forstå de forskellige typer af parforhold, er det dog nødvendigt at forstå at både kærlighed og parforhold er bygget op af tre grundkomponenter: Sympati, lidenskab og engagement.
Med udgangspunkt i disse tre komponenter, beskriver Robert Sternberg, hvordan de kan sammensættes til 7 individuelle typer af parforhold, som alle har deres særegne grundkonflikter og værdier.
Modellen som Sternberg bruger til at forstå sammensætningen af de forskellige typer parforhold, er en, som han selv har udviklet. Den går under navnet kærlighedstrekanten, fordi hver komponent udgør en side i modellen. For at gøre det lidt lettere at visualisere, har jeg tilladt mig at tegne modellen efter Sternbergs teori.
Kærlighedstrekanten efter Sternberg. Kærlighedens grundsten er markeret med fed og de 7 typer af parforhold er markeret med kursiv.
Tjek modellen ud dog overvej hvor du vil placere dit eget parforhold. Er du i tvivl? Så kan du med fordel starte med at læse de forskellige beskrivelser af hver parforholdstype – så tør jeg godt garantere, at du kan identificere nogle af hovedtrækkene og dynamikkerne i dit parforhold.
Hvad kendetegner din type parforhold?
1. Begærlig relation (lidenskab)
Værdier: Behovsopfyldelse, vildskab, lyster og rent begær
Grundkonflikt: Angst for kedsomheden og for at knytte sig
En begærlig relation er som regel ikke langvarig, netop grundet grundkonflikten om at knytte sig både mentalt og følelsesmæssige til en partner. Relationen består af ren dyrisk seksualitet, ingen forpligtelser, kun sjov og massere af lidenskabelig sex. Forholdet er et klassisk eksempel på en relation mellem ‘bollevenner’, som er sjov og spændende i starten, men som ofte kan blive kedelig, fordi den aldrig udvikler sig til mere.
2. Venskabelig relation (sympati)
Værdier: Tryghed, behov for at ‘høre til’, fortrolighed og gensidig empati
Grundkonflikt: Angst for ensomhed og for at stå på egne ben
En venskabelig relation indeholder ingen følelser af lidenskab. Det udelukker dog ikke varme følelser af omsorg og empati. Alt forbliver på et venskabeligt plan og denne relation beskriver i mange tilfælde forholdet mellem bedste/nære venner. Parterne kender hinanden godt, er fortrolige og giver hinanden tryghed og nærvær.
3. Praktisk relation (engagement)
Værdier: Patriarki, familien betyder mere end individet samt en forståelse af at følelser utroværdige
Grundkonflikt: Angst for ensomhed, mangel på kontrol (kaos) og for at
tabe ansigt
Den praktiske relation bygger udelukkende på forpligtelse. Forholdet
kendetegner ofte parforhold, hvor parterne har været sammen længe, evt.
har fået børn, men lidenskaben og følelserne er forvundet. Forholdet føles tomt og koldt at være i, men angsten for at skulle stå alene og bryde med familien er næsten ubærlig.
4. Ægte kærlighed (lidenskab, sympati & engagement)
Værdier: Kærlighed, selvstændighed, tosomhed og lyst
Grundkonflikt: Angst for at miste og ikke være god nok
Selvom et parforhold indeholder alle tre elementer af kærlighed, betyder det ikke at det er super velfungerende. For at der er tale om ‘det gode forhold baseret på ægte kærlighed’, så skal parforholdet indeholde lige stor mængder af hhv. lidenskab, sympati og engagement.
“Ægte kærlighed” er ikke umuligt, men det er et højt ideal at stile efter, derfor er parforholdet også en evig “kamp”, noget der konstant skal plejes og arbejdes for. Elementerne holder ikke sig selv i balance
Læs om alle parforholdstyperne lige her: http://www.letstalkaboutit.dk/kend-din-type-parforhold/
Hvad definerer så et godt forhold? Handler det om fuldstændig ligevægt mellem alle komponenter? Faktisk ikke, et godt forhold kræver blot to parter, der ønsker at samarbejde efter en fælles forståelse af, hvad de mener udgør et godt forhold for lige netop dem.
Hvis f.eks. målet med forholdet er rendyrket sex, så er det på ingen
måde ideelt, at den ene part arbejder for en tæt familiær relation, mens
den anden udelukker al forpligtelse.
• Det gode forhold er altså en relativ vurdering mellem de involverede
parter!
Rigtig god dag og god fornøjelse med parforholdet!
// Maja