Majken Matzau: 7 følelser forbundet med opstart efter en sygemelding
Majken Matzau: 7 følelser forbundet med opstart efter en sygemelding
Timing er altafgørende, når man skal starte på jobbet efter en stresssygemelding. Hvis man kommer for tidligt tilbage, er der risiko for tilbagefald. Samtidigt oplever mange det dilemma, at hvis de venter for længe, kan der opstå præstationsangst og frygt for at blive fyret.
Frygten er heldigvis ofte ubegrundet, men desværre ikke altid. Når man har været væk fra jobbet i mange uger og dermed været afskåret fra den stærke identitet, som et ansvarsfuldt job giver, oplever mange usikkerhed forbundet med deres arbejdsmæssige rolle og kapacitet.
Det kan være en blanding af lyst, frygt, energi og angst for det, som venter. Frygten kan gå på, om man nu kan klare at holde fast i sig selv og i de nye ting, man forhåbentligt har lært. Måske vender man tilbage med vrede følelser, hvis man ikke har følt sig ordentlig behandlet. De fleste frygter også at møde alle kollegaerne, og hvad de mon nu tænker.
Det er helt normalt at kæmpe med disse følelser, og derfor vil man også opleve, at mindre stressreaktioner kan blusse op i kroppen, når man vender tilbage. Dette er dog ikke nødvendigvis det samme som et tilbagefald.
7 typiske følelser forbundet med jobstart:
- Frygt for om det går galt igen. Kan jeg klare det?
- Frygt for hvad kollegaerne tænker, siger og gør.
- Usikkerhed omkring jobbet – kan man bevare sine opgaver?
- Frygten for at blive set som svag eller en fiasko.
- Frygten for at miste sit job.
- Glæde over at skulle tilbage.
Hos samtlige mine klienter, ser jeg disse følelser, når tiden for at vende tilbage til jobbet nærmer sig. Og her er det vigtigt at skelne mellem den situationsbestemte usikkerhed, der melder sig som mindre stresssymptomer i en krop, der ellers er på plads efter endt og vellykket sygemelding, i modsætning til en krop der ikke er kommet helt på plads med et solidt nervesystem endnu.
Er man i tvivl, bør man have professionel hjælp til at vurdere det. Vender man for tidligt tilbage, er det to skridt frem og tre tilbage.
Du kan læse mere her: “Stressfri på 3 uger?”
Er nervesystem, krop og sind kommet på plads, er det ikke anledning til bekymring, at der viser sig usikkerhed og mindre stresssymptomer, når man skal starte op igen.
De fleste opdager, at man finder sikkerheden igen, når de første dage på jobbet er overstået. Man er træt – men ikke stressramt igen. Det er ligesom med den store opvask, som man går og gruer for, og når man så er i gang, går det meget lettere – en tallerken ad gangen.
For at en tilbagevenden skal lykkes, er der dog nogle aftaler, der skal laves med arbejdspladsen. Det er ikke tilstrækkeligt, at arbejde med sig selv – der skal laves en indslusningsplan.
Når fuldtidssygemeldingen er ved at slutte, er det derfor væsentligt at tage de relevante snakke med sin chef eller HR, og få lagt en fast plan for organiseringen af arbejdet i de første par måneder. Hvis der ikke bliver lavet noget om på i ansvar og organisering, kan man være sikker på at få stress igen, og så er det bedre at overveje at skifte job.
Du kan læse mere om, hvordan en indslusningsplan skal se ud her:
“Sådan undgår du at gå i stressfælden igen”
Kærlig hilsen