Marie Holm: Farmors Vaniljekranse

 

Marie Holm: Farmors Vaniljekranse 

Vaniljekranse var en af farmors fineste småkager. Af den slags, der blev bagt til gæster, pakket væk i kagedåser, og gemt til særlige besøg. Dem rapsede min far og hans søskende af i smug. Farmor bagte i store mængder, så man kunne snildt nappe et par kranse om dagen, uden at det tyndede mærkbart i kagedåsen. Farmor bagte sine vaniljekranse uden æg – dejen er samlet med rosenvand. Det giver en lidt skør dej, så man er nødt til at lave rimeligt store kranse. Det er til dato de bedste og mest sprøde vaniljekranse, jeg har smagt. Min eneste tilføjelse til farmors opskrift er, at jeg har fordoblet mængden af vanilje, ligesom jeg bruger hele vaniljestangen – dvs. at jeg kværner den tomme ’bælg’ sammen med lidt sukker i en gammel kaffekværn af blendertypen, som jeg har annekteret til krydderikværn. Det forstærker vaniljesmagen betragteligt. Mandelmelet køber jeg i helsekostforretningen, og en del af den samlede mængde mandelmel (som er lavet af smuttede mandler) erstatter jeg med fintmalede hele mandler, der også får en tur i den gamle kaffekværn.

Ca. 60 stk.

375 g hvedemel

250 g smør

1 stang rigtig god vanilje

250 g sukker

½ tsk hjortetaksalt

125 g mandelmel (eller 85 g færdig mandelmel og 40 g hele mandler kørt på krydderikværnen)

2½ spsk rosenvand

Kom hvedemel og smør i en røreskål. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem ned i skålen til mel og smør. Vej sukkeret af i en anden skål.

Skær den tomme vaniljebælg i mindre stykker, og kom dem i en krydderikværn (eller god blender) sammen med et par spiseskefulde af sukkeret, og kør det til et helt fint vaniljesukker. Kom så vaniljesukker og resten af sukkeret i skålen med mel og smør. Gnid det hele sammen med fingrene, eller kør det til smulder i en røremaskine. Tilsæt nu hjortetaksalt og mandelmel, og bland det godt ind i smulderet. Tilsæt rosenvand, og saml dejen; bruger du maskine, så lad lige rørevingen svinge rundt, til dejen samler sig i store klumper. Tryk så dejen sammen med hænderne til en samlet klump. Hvis dejen er meget smørblød, så lad den hvile 30 minutter i køleskabet indpakket i husholdningsfilm.

Forvarm ovnen til 200° ved varmluft. Gør en kødhakker klar med stjerneformet hulplade (har du ikke en kødhakker eller en KitchenAid, hvor sådan en fætter kan monteres, så tril bare lange pølser i hånden, og form dem til kranse). Blødgør dejen lidt med hænderne, og form den til tykke pølser, som mases ned i kødhakkeren. Kør lange dejpølser ud, som du og pølserne kan holde til. Skær dem ud i ca. 10 cm lange stykker, og form dem til kranse. Fordel kransene på bageplader beklædt med bagepapir, og bag vaniljekransene – en plade ad gangen – i ca. 8-10 minutter, til de er gyldne i kanterne. Men kig til dem efter 7 minutter for at sikre dig, at de ikke bliver for mørke.

Fortsæt bageriet, til alle vaniljekranse er bagt, og lad dem køle af efterhånden på et par bageriste. Pak de kolde kranse i kagedåser – farmor lagde altid et ark bagepapir mellem låg og kagedåse, så der blev lukket ekstra stramt til, og det gør jeg også. Så holder vaniljekransene sig fint sprøde i et par uger eller tre.

 

Marie Holm er madskribent, forfatter og madmodeekspert – med en sød mission om at 11038920_10152935016931510_1289415769548686408_nfå buddingen tilbage på bordet!11038920_10152935016931510_1289415769548686408_n

 

Budding & andre dirrende desserter People’sPress
Vejl. pris 199,95
 #buddingogandredirrendedesserter
Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Dette indhold er sponsoreret Det er en stor ære at kunne arrangere en smuk, værdig og ikke mindst kærlig afsked for et elsket familiemedlem, som skal begraves, bisættes eller have sin aske spredt. Hos Lavendla Bedemand på Amager er der mange års erfaring, som fortæller, at det for en enkelt person kan være en uoverskuelig opgave at […]

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Cuba på godt og ondt – Interview med Anny Holmgaard

Cuba på godt og ondt – Interview med Anny Holmgaard

. Jeg forelskede mig i det cubanske folk. Det førte da også til et par forhold, som jeg beskriver i min bog på godt og ondt. Cubanerne er meget direkte. I Cuba står kondomautomaterne på tilgængelige steder ude på gaden. I Cuba er din krop tiltrækkende, selv om du er stor og kraftig. De elsker kraftige ben og en stor numse. Og det har jeg.

Kira Gall Henriksen: Chicken Tikka

Kira Gall Henriksen: Chicken Tikka

Kira: Jeg elsker indisk mad. Det er let at lave og er fyldt med smag. Og så det fyldt med sunde ingredienser. Chicken Tikka kan laves på mange forskellige måder.

Mette Haulund: Derfor skal du sætte kærligheden i kalenderen

Mette Haulund: Derfor skal du sætte kærligheden i kalenderen

Hvor kedeligt det end kan lyde, så er jeg helt sikker på, at det på lang sigt er bedre, end at lade dagene gå uden at gøre noget.