Mette Glargaard: Medafhængighed
Af Mette Glargaard: Medafhængighed
Barn, kæreste eller pårørende til en misbruger?
Så er du medafhængig!
En medafhængig eller co-misbruger, som nogle professionelle vælger at kalde det, er kort fortalt en person, som lever sit følelsesliv gennem andre. Det gør både børn af misbrugere og børn af narcissister. (Narcissister er afhængige af narcissistisk forsyning: opmærksomhed)
Det er ofte de nære pårørende, der oplever den største smerte, når en person får et afhængighedsproblem, og det at måtte se magtesløst til, mens afhængighedens konsekvenser påvirker en man elsker, kan være en frygtelig oplevelse. Den kan være altødelæggende for den pårørende, som ofte bliver lidelsesfælle og følger med på den nedtur, som er en naturlig konsekvens af afhængighedens udvikling.
Når jeg skriver, at det er de pårørende, der oplever den største smerte, er det ikke fordi jeg underkender den smerte, som misbrugeren ikke kan rumme og derfor flygter fra ind i et misbrug – men misbruget er jo netop til for at misbrugeren ikke skal mærke den overvældende smerte indeni.
I stedet for, at det kun er den afhængige der lider, er der nu to eller flere, der lider under samme problem. Derved får den afhængige en emotionel lidelsesfælle – ikke med vilje naturligvis. Den medafhængige kan afbøde afhængighedens konsekvenser, og det betyder, at den pårørende får rollen som den, der gør det muligt for den afhængige at praktisere misbruget.
Hvad er misbrug?
Misbrug kan være alkohol, stoffer, piller, sex, spil, mad, drama, mennesker, internet, penge, shopping, luksus, tobak, motion, opmærksomhed og mange, mange andre ting.
Misbrug kan defineres som brug af noget i overdrevent og/eller skadeligt omfang – som regel for at slippe for at mærke traumatiske oplevelser eller hverdagens problemer.
Misbrugeren ved måske ikke engang selv, hvad han/hun ikke vil mærke, men de får en følelse af uro i kroppen – det er angsten – som er så svær at udholde, at de kaster sig ud i misbruget for at overdøve angsten. Når man læser faglitteratur om emnet, peger de fleste eksperter på en ekstrem grad af lavt selvværd som årsagen, og det kan sagtens være angst for netop at mærke det lave selvværd, der får misbrugeren til at misbruge.
Den medafhængige – barnet, kæresten, vennen, familiemedlemmet – bruger en stor del af sin mentale energi på at undskylde for, lyve om og bortforklare misbruget og misbrugeren. Både for sig selv og omgivelserne.
Symptomer på medafhængighed
Når man vokser op som barn af en misbruger, så er man i fare for at udvikle nogle symptomer, der vil præge ens liv som voksen.
Man vil have svært ved at adskille sig selv – behov, tanker, ønsker og meninger fra misbrugerens – enten vil de være de samme eller også vil de bevidst være det stik modsatte – hvilket desværre stadig betyder, at du defineres ud fra misbrugeren.
Dit selvværd vil være ekstremt lavt – du vil have svært ved at tro på dig selv. Selv hvis du præsterer godt på arbejde eller i anden sammenhæng, vil du kunne tvivle på din værdi som menneske.
Her kan du se hvilke symptomer en medafhængig ofte kan have
– Manglende evne til at vide, hvad der er “normalt”.
– Vanskeligheder med at færdiggøre projekter
– Svært ved at have det sjovt.
– Dømmer sig selv og andre meget hårdt.
– Lavt selvværd, der ofte projiceres ud på andre. (f.eks.: “Hvorfor tager de sig ikke sammen?!”)
– Besvær med at udvikle eller fastholde meningsfulde relationer.
– Tror, at andre er ansvarlige for medafhængighedsfølelserne. (Medafhængige bruger ofte udtalelser som “du får mig til at føle xx”, eller” Jeg blev tvunget til at føle xx ”)
– Overreagerer på forandringer. (Eller har intens frygt for / manglende evne til at håndtere forandring.)
– Manglende evne til at se alternativer til situationer, og reagerer dermed meget impulsivt/uovervejet.
– Søger godkendelse og bekræftelse hos andre.
– Føler sig anderledes.
– Forvirring og følelse af utilstrækkelighed.
– At være enten super ansvarlig eller super uansvarlig. (Eller vekslende mellem disse.)
– Mangel på selvtillid i beslutninger og ingen fornemmelse af styrken i at foretage valg.
– Følelser af frygt, usikkerhed, utilstrækkelighed, skyldfølelse, sårethed, og skam der er fornægtet.
– Isolation og frygt for mennesker, modstand mod autoriteter.
– Frygt for vrede.
– Overfølsomhed over for kritik.
– At være afhængig af spænding / drama.
– Afhængighed af andre og angst for at blive forladt.
– Undgår relationer for at sikre sig mod at blive forladt.
– Forveksling af kærlighed, længsel og medlidenhed.
– Tendens til at kigge efter ”ofre” for at hjælpe.
– Kontrollerende og rigid i holdninger.
– Lyver, når det ville være lige så let at fortælle sandheden.
Læs mere på næste side https://kvindetid.dk/mette-glargaard-andersen-medafhaengighed/2/.