Mette Haulund: Højsæsonen for skilsmisser er over os
Mette Haulund: Højsæsonen for skilsmisser er over os
Sommerferien med partneren er ikke altid så lykkelig! Ja faktisk oplever vi parterapeuter og skilsmisserådgivere hvert eneste år højsæson for parforholdsproblemer og skilsmisser efter både sommer- og juleferie. Ferier, hvor alt skulle være så godt, men hvor samhørigheden, kærligheden og glæden ved at være sammen alligevel ikke var til stede. De gode følelser erstattes af håbløshed og manglende tro på fremtiden med partneren, når man ikke engang kan få ferien til at fungere, hvor der ellers var lagt op til glæde, hygge og mindre stress end i dagligdagen.
Vi hører igen og igen, at det er blevet for nemt at blive skilt, men lad mig slå helt fast, at det kun siges af mennesker, der aldrig selv har stået midt i en skilsmisse! Det er hamrende hårdt og beslutningen bliver ofte først taget, når alt er afprøvet, og der er kæmpet for at undgå skilsmissen i årevis. Jeg oplever hver eneste uge mennesker i min praksis, som ikke bare psykisk, men også fysisk reagerer på både overvejelserne omkring en skilsmisse og på at stå midt i skilsmissen.
Jeg tror ikke på lykkelige skilsmisser, men jeg tror på gode skilsmisser og på, at man kan komme lykkeligt videre i livet. Står du midt i en skilsmisse, så husk på, at uanset hvad der sker, så er det dit ansvar at få den bedst mulige fremtid – også selvom du er den, der bliver forladt. Du skal passe på dig selv og din fremtid. Har du brug for hjælp så søg den!
De bedste råd jeg kan give dig for at få en god skilsmisse er
•Adskil følelserne fra de mange praktiske ting, I skal blive enige om.
•Forstå dit medansvar, også selvom det måske ikke er dig, der ønsker skilsmisse.
•Lav aftaler der er rimelige for begge parter, så I fremadrettet undgår flest mulige konflikter. Bliv så vidt muligt enige uden hjælp fra Statsforvaltningen og Skifteretten og husk, at det som regel er nødvendigt at gå på kompromis.
•Involver aldrig børnene i voksenkonflikter. De skal ikke vide, hvorfor I skal skilles, eller hvorfor I er uenige.
•Tag ansvar for børnenes opvækst. Lav en fælles aftale om, hvordan I skal samarbejde.
•Skriv en liste over alle de mange ting, der skal tages stilling til eller håndteres.
•Skriv dagbog og sørg hele tiden for at fokusere på, hvordan du selv kan medvirke til, at du får en god fremtid.
•Søg støtte, viden og rådgivning, når det er nødvendigt.
•Sov på dine reaktioner til næste dag og husk, at der skal to parter til konflikt.
Vigtigst af alt, så husk, at skilsmissen ikke er ansvarlig for, hvordan du former din fremtid.
Er du bange for konflikter, usikker på om der er ting du håndterer forkert, i tvivl om, hvorvidt en bodeling skal foregå, nervøs for om du havner i offerrollen, eller har brug for hjælp anden hjælp til at få en god skilsmisse, så tøv ikke med at søg den. Nogle gange er det så lidt der skal til for at få vendt de negative tanker til noget konstruktivt, og nogle gange er det bare en god idé at have en tredjepart med inde over, når der skal laves aftaler om samvær, bopælsadresse, økonomi m.v.
Til dig der står midt i skilsmissen – husk, at du ikke er alene. Der er en fremtid efter skilsmissen og ensomheden er ikke så farlig. Ja faktisk er det meget bedre at føle sig ensom alene, end at mærke ensomheden og den manglende samhørighed sammen med sin partner.
www.parforholdsraad.dk , www.skilsmisseraad.dk www.sammenbragtfamilieraad.dk