Mette A. Hinnerskov: Drop skænderierne så kommer du bedst gennem skilsmissen
Mette A. Hinnerskov: Drop skænderierne så kommer du bedst gennem skilsmissen
Man hører ofte en holdning om, at det er blevet for nemt at blive skilt. En holdning der ikke mindst var tydelig, da den nye lov om muligheden for straks-skilsmisse trådte i kraft sidste år. Det er en ret interessant holdning, som oftest høres hos mennesker, der aldrig selv har stået i en skilsmisse-situation. Faktum er, at det i bund og grund er langt nemmere at blive i et ikke-velfungerende ægteskab, end at tage beslutningen om at bryde op! Jeg har haft tusinder af skilsmisseramte gennem min praksis, og jeg garanterer at jeg ikke har mødt en eneste, der synes det var en nem proces!
En skilsmisse er ofte undervejs i årevis. Man kæmper for at finde tilbage til noget, der var engang. Tankerne kører rundt i døgndrift – for hvad er det rigtige? Ingen ved hvad fremtiden bringer, og det kombineret med dårlig samvittighed, tvivl og sorg over ikke at kunne få det til at fungere, gør beslutningen så vanvittig svær.
Også efter at beslutningen er taget, kan det være svært at stoppe tankemylderet – for var det nu det rigtige?
Uanset om man er den der har taget beslutningen eller den, der er blevet forladt, så er det så afgørende vigtigt for fremtiden, at man – måske med professionel hjælp – kommer frem til at kunne sige “Jeg gjorde hvad jeg kunne, med de muligheder jeg havde”! Selvbebrejdelse kan ikke bruges til noget når beslutningen er taget. Fokus skal i stedet være på, så vidt muligt at undgå skænderier, så fremtiden ikke bliver lige så fyldt med frustrationer, som årene inden skilsmissen.
Skænderier og uvenskab skader skilsmissen, og ødelægger fremtiden, for slet ikke at nævne alle de problemer, det kan give for børnene, hvis forældrenes skilsmisse går i hårdknude.
Det gælder om, at man hver især tager ansvar for sit eget liv. En skilsmisse kan ikke være ansvarlig for, at resten af livet er ødelagt. Den kan give nogle nye præmisser for fremtiden, men det er ens eget ansvar at få det bedste ud af det. Derfor skal man gøre alt, hvad man kan får at undgå skænderier.
Det kan man gøre ved at:
- Undgå at snakke om de dårlige ting fra fortiden, når der er talt om, hvorfor skilsmissen er en nødvendighed.
- Droppe alle beskyldninger.
- Blive på egen banehalvdel og koncentrere sig om ens egen adfærd.
- Indgå for begge parter rimelige aftaler.
- Finde ud af, hvordan man gerne vil have fremtiden til at fungere, og hvordan man selv vil bidrage.
- Lade være med at give igen, hvis man modtager kritik. Der skal to til et skænderi og det nedtrapper hurtigt risikoen for skænderier, hvis man ikke giver igen.
- Uanset, hvor meget man har lyst til at skælde ud og kritisere, så er det vigtigt at huske, at ens egen holdning eller adfærd ikke nødvendigvis er den (eneste) korrekte.
- Tænke over, hvorvidt det gavner humøret og fremtiden at bruge negativ energi på en eks.
- Sig “NÅ” eller “PYT” og sove på situationen.
Jeg siger ikke, at det altid er nemt. Det er det ikke, men jeg garanterer, at jo mere neutral man kan være over for ens eks, og jo færre følelser man har i klemme, jo nemmere bliver det.
– og det kan ikke siges for tit, uanset andres adfærd, så kan man selv gøre rigtig meget for en god fremtid. Måske skal der professionel hjælp til, men så tag ansvar og find en terapeut, en coach eller en psykolog, der kan hjælpe. Du kan også ved egen hjælp søge viden og opgaver, der kan hjælpe dig videre. Se mere på skilsmisseraad.dk, Danmarks største online samling af viden, opgaver og professionel rådgivning til tiden før, under og efter en skilsmisse.
Mette H. Hinnerskov