Mød Zoë Esher: Fra kampsportsudøver til sushi-kok.
Mød Zoë Esher: Fra kampsportsudøver til sushi-kok.
I dag præsenterer vi Zoë Esher, der er noget så eksotisk som sushi-kok. I 2006 blev du uddannet til sushikok i Los Angeles, hvorfor gjorde du det?
Jeg har altid haft et ganske særligt forhold til Japan. I mange år har jeg dyrket kampsporten Kendo, og i 2004 rejste jeg til Japan for at træne i 3 uger.
Jeg trænede i en Japans bedste klubber i Tokyo, og på Tokai University hvor de mest talentfulde kendoudøver går.
Efter træning tog jeg ud og spiste med lærerne, så i løbet af de 3 uger besøgte vi forskellige eksklusive sushi restauranter. Det var virkelig en eye-opener. Japansk sushi smager anderledes og mere af fisk, derudover har en sushi restaurant i Tokyo 20 forskellige fisk på menukortet, hvor vi i Danmark typisk har tun, laks og en hvidfisk.
Da jeg kom tilbage til Danmark, tog jeg på skiferie. Jeg har løbet alpinskiløb i 25 år, så jeg betragter mig selv som rutineret. Det år løb jeg sidst på sæsonen, jeg sneen var meget blød. Så det bremsede skiene, så det udløste en knæskade som havde været undervejs i meget lang tid. Så jeg blev opereret i begge knæ.
Da jeg kom til hægterne lavede jeg en time-out, fordi jeg vidste, at jeg aldrig ville komme til at dyrke kampsport på det niveau igen. Jeg sagde mit job og rejse til Los Angeles for at blive uddannet til sushikok hos California sushi Academy, som er ledet af den japanske kendiskok Toshi Sugiura.
Der var 2 årsager til, at jeg valgte California Sushi Academy frem for at blive lært op i en dansk sushi restaurant. Jeg vil gerne lærer at lave autentisk japansk sushi, og derudover havde jeg på det tidspunkt, mest brug for at ligge på en strand hver eftermiddag i 3 måneder, blive uddannet til sushikok om formiddagen og lave catering ved private fester hos nogle i af de rigeste i verdenen og filmselskaber i Bel-Air, Brentwood, Beverly Hills og Hollywood. Det var en dejlig og sjov tid.
Siden 2006 har jeg arbejdet med sushi, dog for mig selv. Jeg underviser private selskaber og afholder også åbne kurser i både sushi og japansk madlavning, hvor alle kan komme deltage.
I 2010 udgav jeg kogebogen ’Matcha, omakase og sushi’ i min irritation over niveauet i Danmark. Alt det kan man læse mere om på http://zoeescher.com/kogebog-sushi/
Derudover har jeg nye og større planer i støbeskeen, som meget gerne skulle være klar indenfor de næste 2 år. Ellers sørger jeg for, at får udvidet min horisont ved at rejse til Japan hver andet år. I januar måned i år besøgte jeg min lærer i Los Angeles, hvor jeg fik finpudset teknikkerne.
Mere om Zoë Escher på www.sakana.dk – Club Gourme eller http://zoeescher.com – sushi og meget mere
Læs også sushi med Zoë: https://kvindetid.dk/sushi-med-zoe/
Her købes Zoës bog til vennepris: https://kvindetid.dk/kob-zoes-sushibog-matcha-omakase-og-sushi/