Pernille-Lykke: Om skilsmisser og jul

 

dreamstime_xs_36972522dreamstime_xs_36972522Pernille-Lykke: Om skilsmisser og jul

Når julen nærmer sig får jeg travlt. Travlt med at rådgive, vejlede og lytte. Jeg bliver faktisk glad, jeg er heldig, jeg møder forældre, der vil deres børn det bedste i denne tid. En tid som skal være en tid med hjertevarme, traditioner, kærlighed og idyl. Men desværre er denne tid også alt andet end idyl for mange forældre, og ikke mindst deres børn som bliver kastet rundt i forældrenes kaos, forældrenes stræben på at gøre det bedste.
Hvad er rigtigt for børnene
Når forældre henvender sig til mig, er det jo fordi, de ikke kan finde den rigtige løsning. Min opgave er ikke at sige, hvad der er rigtigt og forkert, men at lytte ind til, hvad der gør, at de er urolige. Lytte til at lille Malthe og teenager Sofie, faktisk er begyndt at melde fra julen, at de virker sure, trætte og modløse.

Det er for det meste sådan, at skilte forældre har en aftale om, at man skiftes til at holde jul. Men så er det, at det der sker er, at der kommer lige pludselig andre traditioner til. Og ja der skal nye traditioner til, I er jo blevet skilt, men hvordan skal de skabes, og hvilke rammer skal der til?

Dine, mine og vores børn
Der skal holdes jul med den ene parts forældre d. 19 dec. Der skal holdes jul med den nye kærestes familie, både de børn der er kommet til og de ”nye” bedsteforældre”. Der skal holdes jul i børnehave, skole, klub og sikkert også på mors og fars arbejde. Så skal der bages, både hos mor og hos far. Der er måske også et arrangement hos forældres søskende, venner, ja og hvad ved jeg. Bliver du forpustet, når du læser dette? Det gør jeg!

Midt i alle de her arrangementer som hører julen til( vi må ikke glemme. 1. 2. 3 juledag, og så kommer nytår), bliver børnene desværre tit glemt. Fokus bliver på, hvordan får forældre ordnet det sådan, at alle bliver glade, lykkelige og tilfredse. Smerten hos forældrene bliver mast i baggrunden af arrangementer, som skal lykkes. Børnene for ondt i maven, gider ikke komme i børnehave, skole osv.

mænds sexlystOg hvad så med Juleaften.
Aftenen som alle glæder sig til. Både voksne og børn der skal leve op til alle de aftaler, der er stablet på benene, er trætte. Børnene sidder nogen gange med en flad fornemmelse ala: ok, så blev det endelig jul, men jeg har jo holdt jul de sidste 7 dage. Forældre der står for den ”rigtige” juleaften, bliver også modløse-triste og står tit med en følelse af: Øv- mine børn orker jo ikke mere.! Vreden bliver rettet mod eksen, eksens familie, og kommunikationen fungerer ikke, så der kan komme krig. Den der står med juleaften, tænker: jeg gør det samme til næste år, altså jeg skal give den gas d. 23 dec. Så kan den anden forældre virkelig mærke!!! Børnene bliver tabere igen.

Hvis du spørger barnet
Så  vil de jo for det meste sige, jeg vil bare helst holde jul med mor og far og mine søskende(hvis der er nogen). Ja og det er også den mest lykkelige og ideelle tanke og en følelse som er svær at slippe, hvis vi som forældre ikke tager ansvar. Der skal man som forældre være anerkendende, sige: Ja, Det kan jeg godt forstå, men sådan er det ikke. Mor og far kan ikke holde jul sammen, derfor skal du/i skiftes, og det må vi få det bedste ud af.

I skilsmisser hvor man prøver på bedste måde, at holde jul sammen for børnenes skyld, og hvor der ikke er ægte og gensidig respekt, kan denne jul også være fuld af smerte. Børnene kommer på overarbejde, de observerer og er på hvad jeg kalder: overarbejde. De har antennerne ude, bliver mor og far uvenner nu, hvorfor snakker de ikke sammen, hørte jeg dem ikke snerre ude i køkkenet osv. Så hvis ikke dialogen mellem mor og far er i orden, at følelserne fra mors og fars side er gennemarbejdet er dette ikke et råd jeg giver. Det kan komme med tiden, for ja tiden læger alle sår, bare ikke altid.

Den går ikke, og her er det bedst at holde fast, i at sådan er det. Mor og far holder jul hver for sig, bum-ja det gør ondt, men vi klarer den. Igen, vi forælder tager ansvar for dette.

Tilbage til aftalerne der vælter ind.

Der er kun en juleaften…
Der er som sagt kun en juleaften, og der er kun en biologisk familie. Så hvad gør man? Jeg har ikke opskriften, men nogle råd fra erfaring fra min rådgivning og mit eget liv som skilt.

-arrangementer i skoler, klub, børnehave, sportsklub- er vigtige for børnene. Prøv at del dem imellem jer,(hvis i ikke har mulighed for at deltage sammen) så begge forældre for del i børnene hverdag.

– den forældre som ikke skal have børnene, kan holde et arrangement. Det kan være alternativt, måske er den nye kæreste med, den nye kærestes børn og bedsteforældre der også. Lad være med at gå i konkurrence, accepter at d. 24. dec. er jul. Og det bliver din tur til næste år. Giv børnene mulighed for ro d. 1.dec.

-adskil ikke de biologiske børn fra hinanden. Erkend dit afsavn, men løsningen er ikke at søskende skal sidde til hver deres jul.

-husk nu, der er ikke noget der hedder 6. juledag, eller 3. Før jul? Sæt dine egen behov til side- se på børnene. Skab den jul der gør dine børn trygge. Det er det hele julen drejer sig om. Drop dramaer, jalousi, konfrontationer i juledagene.

– se på børnene, fungerer det i har besluttet, skal det justeres til næste jul. Vær åbne for forandring der gør tilværelsen lettere for børnene. Altid- ikke kun til jul!

Tag ansvar for skilsmissen, anerkend at det gør ondt, men skab ro.

Med denne klumme ønsker jeg jer alle en glædelig jul, med alt hvad det indebærer. Held og lykke, og husk forandring er ikke dårligt, men skaber nye muligheder.

 

Pernille-LykkePernille-Lykke er familebehandler.

 

 

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Giv dit barn glæden ved skolen igen med den helt rigtige hjælp til lektierne

Giv dit barn glæden ved skolen igen med den helt rigtige hjælp til lektierne

Gotutor kan give dig et bredt udvalg af fleksible tutorer indenfor et væld af forskellige fag, som kan være med til at hjælpe netop dit barn med lektierne.

Ting du skal have styr på inden juleaften

Ting du skal have styr på inden juleaften

Dette indhold er sponsoreret.  Ja julen er lige om lidt, og vi skal ikke stresse dig mere end højest nødvendigt. Det kan bare ikke benægtes, at det altså er lige om lidt. Derfor er du også nødt til at forholde dig til det. Det kan være svært i den travle hverdag, og derfor vil vi […]

Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Denne artikkel er sponsoreret Det kan være ensomt og umenneskeligt at gå rundt med problemer, som forstyrrer ens livskvalitet. Det kan være alt fra stress på arbejdspladsen til traumer, som skal bearbejdes. Du skal ikke gennemgå dette alene. Dog kan det være svært at bede om hjælp. Alle mennesker har brug for hjælp sommetider. Det […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Katrine Axholm: Utilfredse klienter i min praksis

Katrine Axholm: Utilfredse klienter i min praksis

Det er ikke altid rart at skulle kigge på sig selv i stolen hos mig. Hvis man kommer ind af døren og har besluttet sig for at blive skilt, fordi man synes den anden er en idiot, en vatpik eller en krænkende stodder, så er det provokerende at få af vide, at man selv har en andel i det der foregår.

Forfatter Lilja Scherfig om had i familien

Forfatter Lilja Scherfig om had i familien

Min far slog hånden af sin far, da jeg var lille. Vi er opdraget til at hade vores farfar. Det er noget underligt noget, dét med at blive opdraget til at hade en person. Skal børn virkelig overtage forældrenes had? Skal de overtage andre menneskers følelser? Og meninger?

Lise Møller: Mødet med mig selv

Lise Møller: Mødet med mig selv

Lise: Jeg vil gerne lukke jer ind i mit allerhelligste og fortælle jer en historie om mig som menneske, om verdenen, himmelen og alt det imellem som ingen kan føle på, måle eller veje Så lad mig fortælle jer om mit møde med to kvinder. To kvinder, med bankende hjerter og en sjælelig kontakt udover det sædvanlige. Rikke Rasmussen, clairvoyant, medie og reikihealer og Lykke Larsen, clairvoyant og astrolog.