Tankerne fløj gennem mit hoved, for jeg var virkelig i tvivl. ”Skal jeg gøre som jeg har lyst til, og vise hvem jeg er? Eller skal jeg gøre som man forventer af mig, og være det de synes jeg skal være”? Og hvad er det?
Efter at have tørret sveden af panden for noget der lignede tyvende gang, og et par dybe vejrtrækninger, tog jeg i håndtaget. Døren gled op, og nu var der ingen vej tilbage. Det var en varm dag i juni måned, og jeg skulle til jobsamtale. Det var et job jeg virkelig gerne ville have, så derfor havde jeg gjort mig ekstra mange tanker om, hvordan jeg skulle sælge mig selv bedst.
Et af de store dilemmaer jeg havde haft, var hvilken påklædning der passede sig bedst til lejligheden. Jeg havde valgt at gå med min første tanke, og klædt mig på som jeg havde lyst til at se ud til den samtale. Var det et rigtigt valg, og kan man overhovedet tillade sig, bare at klæde sig på som man har lyst til, når man skal til jobsamtale?
Min første indskydelse er ”Ja” og ”Nej”.
For at slå én ting fast, mener jeg, at man skal klæde sig på, så man føler sig godt tilpas. Så her kommer der ret meget “lyst” ind over. Man skal Ikke være noget man ikke er, for så kommer man ret hurtigt til at virke utroværdig. Men man skal heller ikke møde op til en jobsamtale uden at have tænkt sig om. Der er flere faktorer der spiller ind.
– Hvilken type job søger du?
– Hvem er du som person?
– Hvordan har du tænkt dig, at sælge dig selv?
Søger du job som pædagog i en vuggestue, er det nok ikke det mest optimale, at møde op i lak stilletter og Hugo Boss jakkesæt. Medmindre det virkelig underbygger din salgstale. Umiddelbart er det måske heller ikke de mest beskidte kondisko og en hullet tanktop der er det rigtige sæt tøj. Det kunne man godt tro, hvis man f.eks. er en aktiv sjæl med masser af kreative gør-det-selv idéer til legepladsen. Det er absolut heller ikke helt forkert, at vise det i sin påklædning. Men med lidt omtanke og ingen huller eller mudrede sko, kan man sagtens underbygge både sig selv og en god stil til jobsamtalen.
Jeg har gennem årene lært, at personlighed, jobtype og salgstale spiller rigtig godt sammen med valg af påklædning, når man skal til jobsamtale.
Forleden hørte jeg en virkelig cool historie om påklædning og jobsamtale. Det var den her mand, der skulle til jobsamtale hos Mærsk. Hvis man kender lidt til Mærsk og deres dresscode, ved man, det er noget de går rigtig meget op i. Det forlyder, at man ikke arbejder på Esplanaden, uden at gå i jakkesæt og slips HVER dag. Og her menes ikke et trist jakkesæt fra mr. Jardex, men god kvalitet, der komplimenterer personen i det.
Nå men den her fyr skulle til jobsamtale, og havde ved første øjekast ikke lavet sin research ordentligt. Han dukkede nemlig op i en sort hættetrøje og et par jeans. Jeg har hørt, at man faktisk kan blive afvist i sådan en påklædning, men manden slap af en eller anden grund igennem receptionen. De var ret målløse til samtalen, og meget af tiden blev brugt på, hvordan dælen han kunne finde på, at møde op i det tøj. Men manden var cool, og han havde afstemt sin påklædning med sin salgstale. Derfor underbyggede de to ting fuldstændig hinanden. Udover at sælge sig selv damn good, kunne han sit shit til fingerspidserne, og han endte faktisk med at få jobbet. Det er så vidt vides kun sket den ene gang.
Nu kan det være du tænker: ”Jamen så kan man sagtens komme som man har lyst til en jobsamtale”. Ja det kan man, men for også at få jobbet, er det altså smartest, at kunne underbygge sin person og evner på en helt igennem saglig og dygtig måde. Det kræver, i min optik, virkelig nosser og dygtighed at gøre som manden hos Mærsk.
Inden min egen jobsamtale dengang i juni, rettede jeg på mine seler en sidste gang og løftede hovedet inden jeg præsenterede mig selv i receptionen. Jeg fik ikke jobbet, men jeg fik stor ros for mit valg af påklædning til samtalen. Det var bemærkelsesværdigt på den gode måde.
Hele oplevelsen lærte mig meget. Den lærte mig bl.a., at det virkelig kan betale sig, at tænke over jobtype, påklædning, slagstale og egne evner inden en jobsamtale.
Hvordan klæder du dig, når du skal til jobsamtale? Synes du påklædning og salgstale hænger sammen?