Pernille Samsø: Willkommen, bienvenue, welcome til Cabaret og teaterstil.
Pernille Samsø: Willkommen, bienvenue, welcome til Cabaret og teaterstil.
www.klunseriet.dk
Da jeg var barn, havde jeg en yndlingsbog. Det var bogen Heidi. Den handler om en lille forældreløs pige, der voksede op hos sin bedstefar i de Schweiziske alper. Det var en billedbog, og jeg elskede de fine illustrationer, den lille pige og hendes tøj.
Det var ikke fordi hun havde meget tøj, faktisk kun to sæt. En dagligdagskjole og en fin kjole. Begge med tilhørende sko. Den fine kjole havde Heidi altid på om søndagen, når hun og bedstefaren skulle i kirke.
Men jeg havde et problem. Når Heidi havde den fine kjole på, havde hun de grimme sko på, og i hverdagen den kedelige kjole og de pæne sko. Hvorfor valgte hun ikke at kombinere de pæne sko med den pæne kjole og omvendt? Det var virkelig en gåde for mig.
Jeg var tillgengæld helt med på, at når hun skulle i kirke, skulle hun klæde sig pænt på. Det var jo ikke en hverdags begivenhed.
Sådan var det også, da jeg var barn. Når vi skulle noget, der ikke var en hverdags begivenhed, skulle vi klæde os pænt på. Som f.eks. når mine forældre tog os med i teatret. Det var det bedste jeg vidste, og så havde jeg en anledning til, at være fin dame, og gå amok i kjoler, perlekæder og 80’ernes collegesko med klunker. Jo jo det var stil dengang.
Forleden dag var jeg til generalprøve på Cabaret i Det Kongelige teater. Det fine, gamle teater midt i København. Og når nu Holberg og Oehlenschläger sidder så flot og byder velkommen, skylder man dem da, at klæde sig pænt på. Men hvad er god teaterstil anno 2015 egentlig?
Der var fuldstændig udsolgt i det gamle teater, og jeg mødte op i mit seneste genbrugsfund, en strikket kjole, med håndbroderet mønster.
Fyldt med forventning til forestillingen, stemningen og de andre teatergæsters påklædning. For er der et sted man kan blive inspireret, er det i teatret. Især Det Kongelige.
Der var rigtig mange, både mænd og kvinder, der havde god og lækker teaterstil. Men hvad sker der for jeans, sneakers og trashy pædagog rygsække i Det Kongelige teater+ Det var sgu ikke Frederik 5’s tanke, da han for alvor åbnede op for teaterlivet i København.
For nogle år side, lavede jeg et interview med Asger Aamund om kvinders påklædning i topjobs. I den forbindelse, spurgte jeg ham, hvad han synes om danskernes påklædning, når vi går ud. I teatret biografen etc.? Hans svar var ret klart, han synes vi er blevet sløsede, og tager for let på påklædning og stil, når vi går ud. Det kan faktisk virke direkte respektløst overfor de kunstnere, der har gjort sig umage med at skabe en oplevelse for os, mente han.
Og jeg må give ham ret. Der er for meget sløseri og ligegyldighed i stilen, når vi går i teatret. Jeg siger ikke, man skal troppe op i paillet kjoler, fjerboaer og hårdekorationer på størrelse med Rundetårn. Dem bagved skal også kunne se. Men lidt omtanke skader dælme ikke.
Samtidig er jeg overbevist om, at det fremmer hele oplevelsen i teatret, som selvfølgelig er forestillingen, stemningen og de smukke vægge fyldt med billeder og historier. Tænk på, hvad de lokaler har oplevet..
I Det Kongelige teater onsdag aften, kunne jeg se, at den ældre generation har forstået det der med go’ teaterstil. Det er den yngre, der halter en smule efter. Hvad er der galt med en lækker kjole og en lille smule hæl på skoene? Min kjole var et genbrugsfund, så det behøver ikke være dyrt.
Og så må jeg sige, at når man er inde og se en forestilling som Cabaret, der har så fantastiske kostumer, skal man da gribe chancen for, at slå fuldt ud på lækkerhedsbarometret. Det er her, du virkelig kan vise din stil.
Tilsidst vil jeg nævne, at forestillingen Cabaret var fuldstændig fantastisk. Eminent skuespil, vilde kulisser og på The Kit Kat Club, der havde de stil og klasse! Det er ikke bare en popmusical men en vaskeægte teatermusical.
Så Willkommen, bienvenue, welcome til Cabaret og din fan-freaking-tastiske teaterstil.
Du kan købe billetter til Cabaret her.
Hvad er god teaterstil for dig? Tryk på “comment” og fortæl i kommentarfeltet liiige nedenunder.
Om Pernille Samsø og Klunseriet.dk
Jeg har boet på gaden, i en campingvogn og på Als i Sønderjylland. Jeg er royalist, og jeg vil rigtig gerne drikke cognac med Prins Henrik. Jeg elsker både Henning og Jørgen – kattene i mit liv, jeg kan ikke knipse med højre hånd og så venter jeg forresten mit første barn med mr. One. Jeg synes Kim Larsen er lækker og så elsker jeg at lege med tøj, stil og looks. Min blog er ærlig, skør og personlig, og så er jeg født 50 år for sent. Så velkommen til dig, der vil have en ærlig tilgang til klude, kaos og kærlighed.