Sara Skaarup: Kvinder der hader deres krop

 

Sara Skaarup: Kvinder der hader deres krop

Udgivet den 16. juni 2012 på www.saraskaarup.dk

Jeg er journalist af typen, der går mere op i det nære, menneskelige end den store nyhedsstrøm. De fleste af de undersøgelser, jeg tæppebombes med, går ind af det ene øre og ud af det andet hos mig. Men ikke den her:
”HVER FJERDE DANSKE KVINDE HADER SIN KROP.”

Undersøgelsen, viser også, at tre ud af fire normalvægtige vil gerne tabe sig mere end 5 kg. De tal har netop været bragt i Femina, der har spurgt godt tusind kvinder.

Hvordan har jeg det med de oplysninger? Det skal jeg fortælle jer. Den oplysning har nemlig effekt både i mit hoved, i mit hjerte om min krop.

Hjertet bliver tungt. Hjertet knuger sig sammen. Hjernen bliver vantro og derpå vred. Og kroppen? Hvad med kroppen, kvindekroppen, som dette stykke statistik handler om? Kroppen krymper sig! Kroppen husker.

Vil det sige, at jeg en af de 25 procent, der hader min krop? Efter at have været i enrum med min selv vil jeg mener, at nej, det er jeg ikke.  Men er det nu også enten/eller? Hvad med kvartals-had? Eller punkt-had af kroppen?

Når jeg skanner tilbage, fra jeg var en lille pige til i dag, er der mange sørgelige erindringer omkring mine egne tanker om min krop, som melder sig.

Jeg husker:
– at mine forældre fotograferede mig, stående med armene ud fra siden, så vi kunne klippe mig ud og lave en påklædningsdukke ud af fotografiet – og at jeg tænkte: Jeg ser tyk ud, da billedet var fremkaldt. Jeg var 5 år.

– at jeg vejede 22 kg, da jeg gik i børnehaveklasse. Jeg var ikke fed. Men de andre piger vejede kun tyve, og det fik mig til at føle mig så forkert, så forkert.

– at jeg har tænkt ”du er for tyk” hver gang jeg gik forbi et spejl i flere år – (hver- fucking –gang).

– at se tilbage på et par præteenageår, hvor der ingen fotos findes ad mig, fordi jeg mente, jeg var for grim til at optræde på fotos. Simpelthen.

– at knibe hårdt i en mavedelle i et inderligt, brændende ønske om, at den skulle forsvinde af det.

Og i nyere tid:
– At sende negative tanker til mit spejlbillede.

– At tænke jeg ville være en dejligere kvinde, hvis bare dit, dut og dat var anderledes (glattere, slankere, fastere, længere – fyld selv ind).

– at føle et spontant fald i selvtillid, når jeg vejer nogle kilo mere end mit sædvanlige leje.

Jeg ville ønske det ikke var sådan – men det er det.

Hvad er det med os – hvordan kan kroppens detaljer gøre os så selvopslugte på den destruktive måde? Måske har vi bare for god tid?

Og det er ikke samfundets skyld, at vi har det så svært med vores kroppe. Det er heller ikke mediernes, ikke alene i hvert fald, selvom det ikke hjælper med de stereotype kroppe i bladene. Vores kropshad er først og fremmest vores egen ansvar.

Hader du din krop? Det er ærgerligt, for det er spild af kræfter, og det gør livet surt. Nogle siger sund kost og motion er vejen til et gladere kropsforhold. Fint.  Men det ændrer ikke på, at den i det hele taget har fået ALT for meget opmærksomhed ALT for længe, den krop.

For mig, først og fremmest – og mere end noget andet – hjælper det at flytte fokus. DYRKER ALT ANDET end længslen efter perfektion og skønhed. At være sammen med mennesker, der ikke går synderligt op i min krops finere nuancer. Folk, der elsker mig for min personlighed, for det jeg siger, mine tanker og det, jeg er for dem.

Og – gys – at stå ved min krop, som jeg er – det hjælper også. Men det er ikke helt nemt. Jeg er en rimelig intelligent, voksen kvinde, men når jeg har bladret et modeblad igennem, føler jeg mig som en flodhest. Faktum er, at jeg er 38 år og en str. 40 på en god dag.

Jeg er fin nok, og jeg er uperfekt. Nogle gange fylder bekymringer om mit udseende mere end jeg vil være ved. Men det arbejder vi på! Kald mig hippie, kald mig hvad I vil: Denne sommer tager jeg på kursus og bader nøgen og danser uden tøj på – og laver alle mulige dybe, kloge kærlige ting, der ikke har en dyt med udseende at gøre. Jeg ved, jeg bliver glad af det.

Håber I vil joine mig i – søstre, der hader jeres krop lidt, meget, eller midt imellem. Tænk bare, hvad vi kan udrette, når vi ikke længer al den opmærksomhed bundet i vores ydre. Det kunne blive så smukt.
www.saraskaarup.dk

Læs også Anne Mettes interview med Sara Skaarup https://kvindetid.dk/kvindetid-med-sara-skaarup/

Kommentarer skrevet af andre
  • Camilla Mørk

    17. juni 2012 kl. 09:17

    Tak for en god reminder, Sara.
    Da jeg var omkring de tredive, så jeg tilbage på mig selv som tyve og undrede mig over, at jeg havde været utilfreds med min krop. Sidst i trediverne så jeg tilbage på mig selv som tredive og undrede mig over, at jeg ikke var tilfreds dengang. Nu i begyndelsen af fyrrerne har jeg besluttet at være tilfreds med min krop. For MON IKKE det bliver ved med at gå samme vej? Og fandeme om jeg gider sidde som halvtresårig og med længsel tænkte tilbage på den krop, jeg render rundt med nu. Så skal det i hvert fald være med erindringen om at have nydt den, mens jeg var i den.
    Beslutningen var første skridt. Nu skal jeg bare liiige ændre på tankemønsteret.

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Dette indhold er sponsoreret Det er en stor ære at kunne arrangere en smuk, værdig og ikke mindst kærlig afsked for et elsket familiemedlem, som skal begraves, bisættes eller have sin aske spredt. Hos Lavendla Bedemand på Amager er der mange års erfaring, som fortæller, at det for en enkelt person kan være en uoverskuelig opgave at […]

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Kvindetid med Helle Kitty

Kvindetid med Helle Kitty

Kvindetid er den lille stille tætte meditative blide ømme nænsomme nussestund med kaninen

Bernie’s ZOO støtter kampen mod tortur

Bernie’s ZOO støtter kampen mod tortur

Bernie’s ZOO er gået sammen med DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur – om at skabe en eksklusiv t-shirt til begge køn. Ambitionen er at skabe øget opmærksomhed om DIGNITY’s verdensomspændende indsats,

Kvindetid med Jill Liv Nielsen

Kvindetid med Jill Liv Nielsen

Jeg tænker veninder, ostetallerkner og hvidvin…..Masser af hvidvin.