Skal du fejre Halloween?
Det er ikke alle steder i Danmark, at Halloween er lige udbredt. Jeg må også indrømme, at jeg først hørte om det efter at have taget min Canadiske mand med hjem til Danmark fra London.
Der er ingen tvivl om, at det har været en vigtig del af hans barndom, noget som han forberedte sig på i ugevis. Nu hvor vi bor i Danmark, har vi ”importeret” Halloween, for min mand er det nemlig noget, som han glædes over at give videre til vores børn og den dag om året, hvor han bliver som barn igen.
Herunder kan du læse om Halloween og se billeder af de græskar, jeg har skåret ud sammen med mine to piger.
Rigtig uhyggelig Halloween!
Historie
Allehelgensaften er aftenen før Allehelgensdag, der faktisk er 1. søndag i november. Det er en udbredt misforståelse at allehelgensaften ligger den 31. oktober fordi Halloween fejres den 31. oktober i USA.
Ifølge folketroen er det den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løs for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Allehelgensdag.
Allehelgensaften er i lighed med Allehelgensdag stort set gået i glemmebogen i den danske kultur, idet den blev afskaffet under helligdagsreformen af 1770. Den er dog ved at vinde indpas i dansk kultur igen, under det amerikanske navn Haloween, og i dag fejrer vi det efter den amerikanske og canadiske model.
Allehelgensaften blev egentlig til under et andet navn “Samhain”, som en hedensk højtid blandt kelterne i Irland og Storbritannien. I det 19. århundrede blev traditionen taget med til Nordamerika af hovedsageligt irske og skotske immigranter, som transporterede de forskellige versioner af traditionen med sig.
Ordet Halloween er en sammentrækning af All Hallow’s Eve, da det var aftenen før “All Hallows’ Day” (Allehelgensdag). Helligdagen var en dag med religiøse festligheder i en række nordeuropæiske og hedenske traditioner, indtil paverne Gregor III og Gregor IV flyttede den gamle kristne Allehelgensdagsfest fra d. 13. maj til d. 1. november.
Hekse, spøgelser og masser af slik
I USA og de øvrige engelsksprogede lande kaldes allehelgensaften for Halloween, og det er en stor festdag, der med et glimt i øjet hylder gys og gru med hekse, spøgelser, spindelvæv, edderkopper, horrorfilm og ikke mindst ”Trick or treat/ Slik eller ballade”. Efter mørkets frembrud klæder børnene sig ud og går rundt og banker på nabokvarterets døre for at få slik.
Et udhulet græskar med udskårne huller, formet som et ansigt, er symbol på Halloween
En af de mest kendte Halloween-skikke er at udskære græskar med skræmmende ansigter og bruge dem som lamper, såkaldte Jack o’ Lanterns.
De traditionelle Halloween-farver er sort og orange. Den orange, da det er efterårets farve, den farve blade og også græskar har. Den sorte fordi det traditionelt er dødens farve.