Trine Baadsgaard: Om at spise billigt og godt

 

Trine Baadsgaard: Om at spise billigt og  godt 

En post, der helt sikkert koster penge måned efter måned, er mad. Vi bliver konstant bombarderet med tilbud på mad; vi kan spise ude – italiensk, thai, fransk, indisk – købe take away med hjem og efter- hånden også rigtig mange færdigretter, der kun lige skal varmes, og så videre og så videre. Med så mange lettilgængelige tilbud er det ikke så sært, at vi måske kommer til at bruge for mange penge på mad.

Mad og indkøb

Det er rigtig svært at tale om at spise billig mad, for de fleste ser straks skodmad og uendelige kedelige rester for sig. Men jeg taler ikke om billig mad på den måde, at man skal købe den billigste papkylling eller den firkantede skinke, man nogle gange kan være i tvivl om overhovedet stammer fra en gris.

De fleste af os, der er vokset op med en konstant voksende velstand, har en kæmpemodstand mod at skrue ned for madbudgettet, fordi vi er så bange for, at det bliver for sølle, at man virker fornæret, at det fremstår, som om man spiser gammel mad, og som om man forsøger at tage glæden og livsnyderiet ud af maden, og at det i det hele taget kommer til at lugte alt for meget af at leve som studerende. Og når jeg så ovenikøbet taler om at lave billig mad til gæster, så er de fleste stået helt af.

Men ved I hvad? Jeg er kommet mig over det. For mad er meget vigtigt for mig. Vi spiser næsten kun økologisk, også det dyre kød prioriterer jeg, men det betyder altså så også, at vi ikke får kød hver dag, at vi aldrig smider mad ud, at jeg planlægger en del, og at jeg bruger min fryser meget.

Jeg har holdt fine middagsselskaber med de ypperste råvarer tilberedt en hel lørdag, kogt i egen saft og serveret på et leje af græs fløjet ind fra Sydafrika. Det gør jeg ikke mere.

Jo ældre jeg er blevet, des mere indser og oplever jeg, at dét, der er vigtigt, er, at jeg og mine børn får lødige råvarer, tilberedt enkelt og uden så meget fikumdik. Og når det kommer til gæster, så laver jeg venlig mad med gode råvarer, masser af dejlig vin og vand til, for det er selskabet, stemningen, samtalerne, jeg husker. Igen; jeg laver ikke skodmad, men jeg laver billig mad. Langt hellere en simreret af en billig udskæring end en smaskdyr oksemørbrad. Mine venner ved, at jeg glæder mig til at se dem, at jeg gør mig umage med at lave noget lækkert til dem. At det så ikke er dyr mad, er ikke det afgørende, og hvis det var, ville jeg da få mig nogle nye venner.

Det betaler sig ikke på den lange bane at spare på mad på den måde, at man køber dårlig kvalitet. Konsekvenserne er simpelthen for store – og dyrere, når det kommer til dit helbred, dyrenes velfærd og verdens sundhedstilstand i det hele taget. Det er også dyrt at købe take-away – og ofte rigtig dårligt. Så lidt planlægning er godt, så man har noget færdiglavet eller hurtiglavet i baghånden til de dage, hvor man ikke har tid til at lave mad og derfor kan falde i ’fælden’ og købe take-away på vejen hjem.

Mad er det sted på budgettet, hvor de fleste omgående kan sætte ind og få i tusindvis af kroner mere om året, vel at mærke UDEN at spise skodmad.

 

Planlæg

Hvor ville jeg gerne være god til det der med madplaner. Købe snorlige ind. Have styr på, hvornår vi skal have fisk, og hvor mælken er billigst. Men det kommer ikke til at ske, jeg er bare ikke lavet sådan inde i mit hoved. Jeg aner ikke, hvad vi har lyst til på torsdag, eller hvor mange vi er til middag på mandag for den sags skyld.

Men derfor kan jeg nu godt planlægge på anden vis – det handler primært om at have ting i køleskabet, fryseren og spisekammeret, som kan blive til lidt af hvert. Hver søndag aften køber jeg ind efter en nogenlunde fast seddel, hvor jeg har skrevet det vi mangler, og det vi altid skal have. Basis- varer.

I weekenden laver jeg meget mad, jeg bager, steger og braser. Jeg laver store portioner og gemmer noget til ugen, der kommer. Derfor har vi altid nem mad mandag, som er den lange dag i vores familie på grund af børnenes fritidsaktiviteter.

Som regel når jeg lige at tænke over næste dag, inden jeg lægger mig til at sove. Tager en ret eller noget kød ud af fryseren. Dåser og grøntsager har jeg altid. Så er der klar til at gå i gang med at lave noget mad, når jeg kom- mer hjem, eller jeg kan sætte børnene i gang, hvis det bliver sent. Nogle gange sætter jeg også noget over om aftenen, så jeg har mad til næste dag. Jeg har oplevet, at gør jeg ikke det, så ender jeg mange gange i supermarkedet på vej hjem, og det har jeg hverken råd eller tid til.

Jeg kender til mere strukturerede typer, som handler på nettet en gang om ugen. De køber det samme og har fuldstændig styr på, hvor mange liter mælk og krydderboller, de bruger om ugen. Jeg synes stadig, det er for dyrt at handle på nettet. Jeg kan ikke forstå, at forbrugerne ikke får den prisfor- del, der er, ved at kæden ikke skal have supermarkeder i hver by, men kan køre varerne ud fra centrallagre. Det gode ved nettet er dog, at man helt undgår at blive fristet af de mange ’gode’ tilbud, man falder over, når man er i den fysiske butik.

Atriklen ovenfor er fra bogen Nøjsom af Trine Baadsgaard

Trine Baadsgaard viser, hvor man let og enkelt kan sætte forbruget ned; f.eks. hvad angår madlavning, rengøring, tøj, transport og lignende. Det er i virkeligheden slet ikke så svært at spare lidt på midlerne. I hvert fald ikke, hvis man benytter sig at Trines gode råd og strategier.

“Nøjsom” kommer til at give luft i budgettet og råd til alle de sjove ting. Købes her https://www.saxo.com/dk/noejsom_trine-baadsgaard_indbundet_9788702151732

Del og få flere gode råd på Nøjsom https://www.facebook.com/pages/nojsom-fra-holdning-til-handling/408406422535480?fref=tsKvindetidskort-300x213

Kvindetidskort-300x213

Kommentarer skrevet af andre
 • Lene

  20. november 2015 kl. 16:45

  Dejligt at høre, at findes et alternativ til køb ind og smid ud mentaliteten.

  Som ø-tilflytter og udkantsdronning, har jeg uden besvær reduceret omkostninger til mad med 50 %.
  Tidligere venner og kolleger tror, at det er noget jeg bilder dem ind – men når jeg tager dem ud på en fødevare raid, hvor 15 æg kan erhverves for 20 kr, 6 nyfangede rødspætter koster 40 kr,, fasaner til 25 kr. stykket og et uendeligt stort udvalg af årstidens frugt/grønt for længst har udkonkurreret supermarkedets og torvedagens tilbud, så skifter de mening.

  Alt sammen til salg ved vejen, dyrket på små lodder rundt på min ø i den fri natur uden sprøjtegifte.
  Den urtehave jeg overvejede at få mig, da jeg blev tilflytter, blev ved tanken. Selve arbejdet med at passe og pleje den kunne aldrig på tid og penge konkurrere med mine lokale leverandører.

  Vi arrangerer 2 månedlige gourmetaftner i den lokale bogby, baseret på lokale råvarer, til stor glæde og inspiration for alle, der deltager.

  Nøjsomhed, ja og men også et valg. Et valg om bopæl geografisk, et valg om livsstil og endelig et valg om livskvalitet.
  De mange penge, der på et år spares kan generere flere aktive tiltag i nærsamfundet eller de kan bruges til at gå på opdagelse i verden.
  Sisse Fiskers spotlight på Bluezones kan findes i Danmark – levealderen er stadig ikke på højde med de områder, der er fokus på, fordi vi stadig ikke har et fleksibelt arbejdsmarked, der levner tid og overskud til at forandre uhensigtsmæssige mønstre. Endvidere har vi jo parkeret “familien” som formidler af fællesskab, tryghed, historie og som omdrejningspunkt for vækst… på et sidespor. Måske vender det.

Skriv din egen kommentar
Kvindetid artikler
De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Her er alt, du skal vide om hårvitaminer

Her er alt, du skal vide om hårvitaminer

Dette indhold er sponsoreret Frisuren er noget af det, som er med til at udtrykke vores personlighed og stil. Derfor går vi ofte også meget op i, hvordan håret sidder. Vi besøger jævnligt vores frisør, for at få kontrol over frisuren. Dog er det vigtigt, ind i mellem frisørtiderne, at huske at pleje sit hår. […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Michelle Hviid: Jeg har sluttet fred med julen

Michelle Hviid: Jeg har sluttet fred med julen

Gaverne er købt, de er alle pakket ind i håbløst papir uden charme, til gengæld har jeg ingen stress

Det – måske vigtigste – VALG 2019: Vær nysgerrig på hullerne i livet!

Det – måske vigtigste – VALG 2019: Vær nysgerrig på hullerne i livet!

Ny bog sætter fokus på hullerne i vores hverdag, stiller spørgsmål til vores livsførelse og udfordrer os på, hvad vi troede, vi vidste!

Nyhedsbrev & klumme fra Sofia Manning om mad og vægt og dig

Nyhedsbrev & klumme fra Sofia Manning om mad og vægt og dig

I alt for mange år sad jeg fast, i en kamp med maden og vægten. For snart 13 år siden fandt jeg en løsning. En løsning der hjalp mig, til at få det liv jeg ville have. Jeg har ikke ville dele min historie, før nu. Fordi jeg syntes, det var for personligt. Og hvorfor skulle andre dog være interesserede i det? Jeg er glad for at jeg endelig har fundet modet